Kraj Orbanovog sna; Poslednji ekser „zabili“ su mu Poljaci

0

Njujork tajms piše da je Brisel “ošamario” Viktora Orbana uskrativši mu stotine milliona evra, ali da je pravi šamar mađarskom premijeru došao iz Poljske.

Naime, kako se navodi u tekstu američkog lista, u Poljskoj je izborni poraz doživela poljske krajnje desna stranka Zakon i pravda (PiS), što je potvrdilo je da nema ništa od ispunjenja sna mađarskog premijera Viktora Orbana o panevropskom savezu neliberalnih stranaka.

Podseća se da je Orban prošlih godina bio domaćin niza konferencija krajnje desnih udruženja i političara, a nakon četvrte zaredom izborne pobede i izbora koje je ponovo dobio obećanjem da će zaštititi hrišćanske vrednosti i sprečiti ulazak imigranata, Orban je zahvalio istomišljenicima u Poljskoj, kao i drugim „prijateljima“ u inosrantsvu na podršci.

Ali politička situacija znatno se promenila, a Orbanovu viziju da će voditi neliberalni panevropski pokret protivnika imigracijama i vatrenih zagovornika očuvanja hrišćanskih vrednosti potkopali su poraz desnice u Španiji prošlog leta i nedavni poraz PiS-a u Poljskoj, kao i te duboke podele oko rata u Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

Takođe, podseća se i da je desna koalicija pobedila prošle godine na izborima i u Italiji, dok je premijerka postala Đorđa Meloni, koja je delila niz Orbanovih stavova o zaštiti zapadnih veednosti, ali se od tada udaljila od Orbana zbog pitanja Ukrajine.

Orban je svojim “putinofilstvom” uspeo od sebe da odbije i Poljake: poljski PiS, dugogodišnji partner Orbanovog Fidesa u borbama s Briselom oko prava manjina, migranata, vladavine prava i demokratskih procedura, nikako nije bio oduševljen Orbanovim držanjem strane Rusiji.

PiS i Fides dele negativan stav prema birokratiji Europske unije, imigrantima i LGBTQ pravima, ali i pre izbornog poraza PiS-a Poljaci su se počeli distancirati od Oraána, navodi američki list.

Ostali EU čelnici su pobesneli, navodi se dalje, kada se Orban prošlog meseca u Kini sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i rekao mu da Mađarska nikad nije htjela sukob s Rusijom, nego želi proširenje kontakata.

Dalje, razbesneo ih je odugovlačenjem davanjem saglasnosti Mađarske za ulazak Švedske u NATO.

Sledeći premijer Poljske najverovatnije će biti Donald Tusk, dugogodišnji Orbanov kritičar. Tusk je prošle godine tokom poseta Budimpešti, gde je stigao da bi dao podršku opoziciji, opisao Mađarsku kao „nakaznu demokraciju“.

Mađarski ministar spoljnih poslova Piter Sijarto nazvao je tada Tuska beznačajnim, otpisanim političarom.

Tusk je dakle, najverovatniji budući premijer Poljske, a Orbanov san o panevropskom savezu neliberalnih stranaka istopio se ponajviše zahvaljujući Poljacima, navodi NYT.

Izvor: B92, Jutarnji list

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime