Krizni štab doneo odluku, evo šta će biti sa ugostiteljskim objektima

0
Foto: Reuters

Doneta odluka.

Krizni štab je danas na sednici ponovo analizirao epidemiološku situaciju u Srbiji na kojoj je doneta odluka da ugostiteljski objekti i dalje budu zatvoreni.

* Krizni štab je na današnjoj sednici doneo odluku da ugostiteljski objekti ostanu zatvoreni.

* U školu mogu da idu svi razredi osnovnih i srednjih škola samo radi ocenjivanja.

* Ulazak strancima u Srbiju će biti dozvoljen samo osobama koji su primili obe doze bilo koje od tri vakcine (Fajzer, Sputnjik ili Sinofarm) ili u slučaju AstraZeneke jednu dozu.

* Što se tiče državljana Srbije, oni će za ulazak u zemlju imati dve opcije, ili da budu potpuno vakcinisani sa potvrdom vacinacije od Srbije ili da imaju negativan PCR. Ko ne ispuni jedan od ov dva uslova moraće u karantin.

– I dalje imao veliki broj zaraženih, ali postojeće mere su doprinele da nemamo veliki skok zaraženih. Potrebno je da se svi pridržavamo postojećih mera i da se svi vakcinišemo jer su vakcine nešto što nas može dugoročno izvući iz epidemije. Ono što su dve stvari koje su analizirane na Kriznom štabu to je zahtev Ministarstva prosvete da se omogući prvenstveno đacima koji su od početka godine na online nastavi da se ispituju u malim grupama u školama gde postoji mogućnost, tako da će se pokušati da se nađe model da se učenici gde je neophodno da se ocene, da im se dozvoli da obave ocenjivanje – rekao je Gojković nakon sednice.

Druga stvar o kojoj smo razgovarali jeste ulazak građana Srbije u Srbiju. Svi oni koji budu potpuno vakcinisani građani Srbije, sa potvrdom vacinacije od Srbije, biće im omogućeno da uđu u zemlju bez PCR testa i izolacije. Ista je situacija i sa strancima, oni će moći bez testa i karantina, ukoliko su potpuno vakcinisani vakcinama iz Republike Srbije. To podrazumeva dve doze Fajzerove, Sputnjik V i Sinofarm vakcine, kao i jedna doza AstraZeneke – dodao je Gojković.

Kako je rekao, polako se pripremamo za Uksrs, katolički i pravoslavni.

Epidemilolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović rekao je nekoliko minuta pred početak sednice da nije realno da u ovom trenutku bude doneta odluka o popuštanju mera.

– Biće teška sednica, noćas je bila teška noć, pune su nam kovid bolnice takoreći potpuno, imamo i povećanje pregleda u kovid ambulantama. Nemamo nijedan podatak koji bi mogao da ide u prilog popuštanju mera. Razumno je izdržati do kraja ove nedelje sa ovim merama – rekao je epidemiolog. On je apelovao da budemo strpljivi i disciplinovani i rekao kada može doći do otvaranja ugostiteljskih objekata i tržnih centara.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime