KRIZNI ŠTAB ZASEDAO: 1 stvar je posebno uzbudila doktora Pelemiša!

0

Infektolog Mijomir Pelemiš naveo je da stanje sa kapacitetima u bolnici bolje

Članovi Kriznog štaba, Darija Kisić Tepavčević. Mijomir Pelemiš i Srđa Janković, odgovorili su na pitanja novinara.

Infektolog Mijomir Pelemiš naveo je da stanje sa kapacitetima u bolnici bolje.

– Bilo je pre nekoliko dana sa smeštajem bolesnika u Beogradu, napeta situacija, sada je ona stabilnija. Nemamo više problema da bolesnike iz Beograda upućujemo u unutrašnjost. Sada pacijente iz unutrašnjosti možemo da uputimo u Beograd – rekao je Pelemiš.

Na pitanje smrtnih slučajeva, odgovor je dala Darija Kisić Tepavčević.

– Kada je u pitanju smrtnost, praktično se održava na nivou početka epidemije. Takođe se hospitalizuju osobe sa srednje teškom i tekom pneumonijom. Zbog toga se subjektivno stiče utisak da je teško stanje u bolnicama. Ovaj virus pokazuje afinitet ka različitim organima ne samo respiratronim – rekla je zamenica direktora Instituta “Batut”.

Darija Kisić Tepavčević rekla je da je Beograd i dalje kritičan.

– U poslednja 24 sata se smanjuje broj pregleda i osoba koje zahtevaju hospitalizaciju. Beograd je i dalje najveće žarište, zatim Kragujevac, a na trećem mestu je Novi Sad. U toku danasšnjeg dana najviša stopa oboljevanja je bila na području grada Kragujevca – objasnila je Kisić Tepavčević.

Profesor doktor Mijomir Pelemiš naveo je da ne treba senzacionalizovati virus i da on nije jedini koji napada druge organe.

– Ovo je karakteristično za mnoge viruse, da napadaju sve organe. Pa masa drugih virusa to radi, to nije nikav novitet! Ovčije boginje i male boginje izaivaju teško zapaljenje mozga i pneumonije. Ja sam se nagledao mnogo dece koje je preminulo od malih boginja i zauški – objasnio je Pelemiš i dodao da svi oboljevaju.

– Svi oboljevaju nevezano za uzrast, ali je ishod drugačiji u bolnicama ima i dece, zato je bitno da se i ona čuvaju – rekao je Pelemiš.

Espreso, ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime