Kurti opet udara na Srbiju, osilio se nakon izbora, pa izgovorio: “Krećemo na pet država članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ne smeju se plašiti…”

0

Lider Samoopredeljenja kaže da će se Kosovo prijaviti za status kandidata za članstvo u EU

Aljbin Kurti je za bugarsku agenciju BTA izjavio da Bugarska i Kosovo imaju zajedničke ciljeve i interese i ponovio da dijalog sa Srbijom neće biti glavni prioritet nove vlade Kosova, optužujući Srbiju da je na Kosovu 1999. godine počinila genocid, prenosi Gazeta Ekspres.

Upitan o koalicijama, Aljbin Kurti rekao je da osim Vjose Osmani, njegova stranka ne vidi druge moguće partnere ni u jednoj stranci “starog režima”. Izrazio je nameru da pomoć zatraži od predstavnika nesrpskih manjina i pojedinačnih opozicionih poslanika.

Lider Samoopredeljenja kaže da će se Kosovo prijaviti za status kandidata za članstvo u EU.

“Integracija Kosova u EU odvija se vrlo sporo, i ne treba zaboraviti da naša zemlja još nije dobila liberalizaciju viznog režima.

Kurti je izrazio nadu da će njegova sledeća vlada blisko sarađivati sa Bugarskom na evropskim integracijama Prištine i razvoju bilateralnih odnosa u kojima se, navodi Kurti, može postići dinamična ekonomska i kulturna razmena.

“Učinićemo ustupak i dijalog sa Srbijom ćemo staviti kao četvrti prioritet – nakon zapošljavanja, vladavine prava i pandemije koronavirusa,” rekao je Kurti.

Kurti je izrazio nadu u iskren dijalog, zasnovan na uzajamnosti i jednakosti, pod pokroviteljstvom Brisela i uz pomoć SAD.

“Nameravamo da imamo intenzivnu saradnju sa pet država članica koje nisu priznale nezavisnost Kosova – Španijom, Slovačkom, Rumunijom, Grčkom i Kiprom. Moramo da uverimo ove zemlje da ne treba da imaju bojazan od priznanja nezavisnosti Kosova i da se Kosovo ne sme upoređivati ​​sa Srbijom”, rekao je Kurti.

Kosovo online

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime