LAVROV SE OBRATIO SRPSKIM MEDIJIMA Znamo kakav se pritisak vrši na Srbiju!

0

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obratio se srpskim medijima

Konferencija u Moskvi

Znamo kakav se pritisak vrši na Srbiju, rekao je Lavrov na početku obraćanja.

– Vidimo na Balkanu pokušaj SAD da nametnu svoju hegemoniju – rekao je ruski šef diplomatije.

– Upozoravali smo zapadne kolege da ukrajinske ambasade nude usluge slanja plaćenika u Ukrajinu čime krše međunarodne konvencije i diskredituju status diplomatskih predstavništava. Neki od tih plaćenika su davali izjave po mrežama i jasno je da idu da ratuju za novac – re

Što se tiče podrške Prištine Kijevu, radi se o tome da je Priština samoproglašeno kriminalna kvazidržava koja samo želi da iskoristi situaciju da bi ostvarila priznanje svoje kvazinezavisnosti. Naš stav je poznat, mi smo upozoravlai na nedpustivost podsticanja ponašanja Prištine i zalagali smo se da se pitanje rešava na sonovu rezolucije 1244. Sporazum o formiranju ZSO još 2013. a kad podsećamo naše zapadne kolege da to nije sprovedeno oni ćute. EU je pokazao svoju potpunu neodrživost kao garant sporazuma.

O zapadnim sankcijama Rusiji

Uvek će biti nađen povod jer je cilj da se obuzdava Rusija na strateškom planu. Jedino što je zapanjujuće u ovoj etapi to je eksplozija pećinske rusofobije koju lideri zapadnih država aktivno podstiču, rekao je ruski šef diplomatije.

Na pitanje ima li izolacije Rusije, Lavrov je odgovorio:

„Nikakve izolacije nema. O njoj govore oni koji su se mentalno pomirili s diktaturom Zapada“.

Duboko uvažamo srpski narod

– Duboko uvžavamo srpski narod, srpsku kulturu, srpsku istoriji, njihovu privrženost tradicionalnim prijateljima, i sigurni smo da će oni nastaviti sa pametnim izborom u ovoj situaciji – rekao je Lavrov.

Same SAD se plaše izolacije

Imamo ogroman broj partnera, u azijsko-pacifičkom regionu, u Latinskoj Americi, imamo dobre odnose s nizom međunarodnih organizacija. I naravno, u strateški najvažnijem regionu, a imam u vidu Evroaziju formirane su i uspešno rade uz učešće Rusije organizacije poput Šangajske organizacije za saradnju. Sa Kinom imamo najbolju saradnju u istoriji, razvijamo saradnju s Indijom, zemljama Latinske Amerike.

Zapad pokušava da vrši izolaciju Ruske Federacije time što predočava aritmetičke rezultate glasanja u UN. Znamo kakvim su ucenama izložene te zemlje. Za nas to znači samo jedno, da se SAD same plaše izolacije. Ako su već toliko uverene u svoje vrednosti, onda neka svoje pozicije iznesu i puste druge zemlje da naprave svoj izbor. Neka biraju slobodno, bez ikakvog pritiska.

Ako pogledamo kako funkcionište savremeni Zapad i kako su SAD pokorile čitavu Evropu, videćemo da rukovode ne samo NATO i EU koristeći njegovu infrastrukturu u interesu jačanja vojno-političkih pozicija SAD. Ako vidimo kako se ponaša taj savez NATO i EU prema drugim državama, to je čista autokratija.

O Srbiji između Istoka i Zapada

Ne mogu da odgovaram na odluke koje donosi Srbija i njeno rukovodstvo. Mi smo bratski narodi, objedinjuje nas zajednička istorija, zajedničke pobede protiv zajedničkog neprijatelja i vidimo koliko su ta osećanja ukorenjena u duši srpskog naroda i njegovog istorijskog sećanja.

Nikad ništa ne namećemo silom, što čini Zapad putem ekonomskih i drugih ucena. To nije pristojno, tako se ne treba ponašati ni u društvu, a ni na međunarodnoj sceni kad svima pokušavaju da zavrću ruke. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govorio više puta o toj temi kada je rekao da Srbija ima svoje interese. Duboko poštujemo srpski narod i njegovu privrženost svojim tradicijama i svojim istorijskim prijateljima.

Sastanak Putina i Zelenskog?

Predsednik Putin je rekao da nikad nije odbijao susret samo da je potrebno da on bude dobro pripremljen. Sastati se i samo razmeniti mišljenja bilo bi kontraproduktivno. Pregovori s ukrajinskom stranom se nastavljaju, sutra u Istambulu će biti novi sastanak i mi smo zainteresovani da bude postignut rezultat, pre svega da se prekine ubijanje stanovnika Donbasa o čemu je zapadna javnost ćutala i nijednom nije kritikovala dok je bombardovana civilna struktura i ginulo na hiljade civila.

Strani plaćenici u Ukrajini

Bili smo među onima koji su godinama upozoravali zapadne partnere da na Balkanu aktivno deluju oni koji su vrbovali za Islamsku državu, upozoravali smo kakve posledice to može imati za samu Evropu. Poznata je statistika – da Priština ima antirekord po broju onih koji su otišli da ratuju u Siriju i Irak. Potom su se čudili otkud oni koji su sekli glave po Evropi.

Lavrov o Prištini

Što se tiče prištinske podrške Kijevu, stvar je kristalno jasna – Priština je samoproklamovana kriminalna država. Uveren sam da EU neće vršiti pritisak na Prištinu da ispuni dogovor čiji je garant bila EU. Neće vršiti pritisak ni SAD. One se osećaju sjajno, napravile su bazu Bondstil i spremne su da Prištini sve oproste.

O cilju akcije u Ukrajini

To je bezuslovno otklanjanje pretnji koje su bile uzrok pogibije hiljade ljudi. Te pretnje je pratilo ćutanje Zapada. Ako se Zapad sad setio humanitarnog prava i potrebe da se spasu životi ljudi, ja ću to pozdraviti. Ali treba pogledati koji su uzroci takvog ponašanja, a to je da se u Ukrajini stvarala anti-Rusija. Ukrajinska vojska je puna oficira dobrovoljačkih bataljona koji otvoreno propagiraju nacističke ideje. Ako želimo da pratimo evropske vrednosti, ne mislim da je tu mesto nacističkoj praksi.

Ne može Rusija da pristane na to da se od Ukrajine napravi isturena pozicija NATO puna oružja. Ne možemo pristati da Zapad podstiče iskorenjivanje svega ruskog u Ukrajini.

Garancije bezbednosti?

Kad smo predložili SAD i NATO da razgovaramo o garancijama bezbednosti niko nas nije čuo

Kad smo podsećali da je NATO obećao da se neće širiti na istok lagali su nam u lice da toga nije bilo. Sad kažu ne treba da se plašite NATO, to je odbrambeni savez. Mi smo shvatali gde je linija odbrane NATO kad je postojao Berlinski zid i Varšavski pakt. Ali kad je i posle njihovog nestanka NATO nastavio da se širi na istok, kakav je to onda odbrambeni savez. Sad Stoltenberg kaže da NATO treba da snosi odgovornost za globalnu bezbednost. Eto gde je sad granica. I već govori da treba proširiti zonu odgovornost Alijanse na indopacifički region. Eto gde će biti linija odbrane.

Beograd dobro mesto za pregovore?

Beograd je sjajan grad i sa stanovišta pozicije i njegovog statusa on odgovara za bilo kakve pregovore. Radi se ipak o tome da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obe strane. Imali smo pregovore u Belorusiji, zatim je bilo nekoliko video konferencija. Sada će biti pregovori Istanbulu. Mada smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd.

O agresiji na SRJ 1999. godine

Sada se više niko ne seća kako je iskorišćena misija OEBS na Kosovu na čelu sa Vokerom koji je otkrio tela Albanaca preobučena u civilnu odeću. I odmah je to proglasio genocidom. Nama kažu da ne možemo da proglasimo genocidom ono što se dešavalo u Donbasu.

A tada je Voker otkrivši tela odevena u civilnu odeću proglasio genocid u svoje lično ime, jer mu funkcija nije davala pravo na to. A upraov na osnovu te izjave zapadne zemlje su objavile da će bombardovati Beograd.

Tada je Bajden zatražio da se bombarduju mostovi. Kad je kasnije otkriveno da je reč o pripadnicima albanskih naoružanih formacija preobučenim u civilnu odeću to više nikom nije bilo važno. Zapad misli da može sve.

Dvoličnost naših zapadnih kolega je dobro poznato, ali mi nismo sve ove godine odustajali da pozivamo na jedinstvena pravila bezbednosti koja bi bila zajednička za sve zemlje. Predložili smo pre 13 godina da se sklopi sporazum o evropskoj bezbednosti koji bi kodifikovao da niko ne treba da jača svoju bezbednost na račun drugih.

Rekli su nam da neće o tome da razgovaraju i da su garancije bezbednosti moguće samo u okviru NATO. Eto takav autokratski pristup su pokazale naše zapadne kolege.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime