Lazanski se hitno oglasio, strana zemlja kupila srpske oklopne zveri!

0
Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen/Happy

Turkmenistan je prva strana država koja je kupila srpsko borbeno oklopno vozilo “Lazar 3”.

Zbog njegove brzine i mobilnosti, ambasador Srbije u Rusiji, Miroslav Lazanski, koji je istovremeno i ambasador i u Turkmenistanu, to vozilo naziva “srpskom formulom jedan” u kategoriji oklopnih borbenih vozila i ocenjuje da je prodaja “Lazara 3” još jedna velika pobeda srpske vojne industrije.

– Velika vest za srpsku vojnu industriju i za privredu Srbije jeste da je kompanija “Jugoimport SDPR”, koja je inače integrator vojne industrije Srbije, prodala borbena vozila pešadije “Lazar 3” Turkmenistanu. Pošto sam ja, osim u Rusiji, i ambasador Srbije i u Turkmenistanu na nerezidencijalnoj osnovi, uskoro me očekuje službena poseta toj zemlji i podrobnije ću se interesovati kako ide vojno-tehnička saradnja između vojne industrije Srbije i Turkmenistana. U svakom slučaju, to je odlična vest ne samo za kompaniju “Jugoimport SDPR”, nego i za njene kooperante, zato što je to prvi put da borbeno vozilo pešadije “Lazar 3” prodajemo jednoj zemlji u Aziji. Dakle, “Lazar 3” do sad nije prodavan izvan Srbije, do sad ga je kupila samo Vojska Srbije i sad je poručena jedna određena količina za Turkmenistan. Nadam se da će ovaj prvobitni broj biti i uvećan. U svakom slučaju, to je veliko priznanje našoj vojnoj industriji, posebno kompaniji “Jugoimport SDPR”, jer na tržištu vozila te kategorije – između borbenog transportera i borbenog vozila pešadije – imate jako puno dobrih i ako je “Lazar 3” uspeo da se izbori za plasman u Turkmenistanu onda to znači da je to vozilo zaista vrlo kvalitetno – kaže Lazanski.

Ambasador napominje da je većina vojnih proizvoda u Turkmenistanu sovjetskog i ruskog porekla i da u poslednje vreme kupuju i na Zapadu, a da je proboj „Lazara 3“ na tržište jedne azijske zemlje kao što je Turkmenistan još jedna velika pobeda srpske vojne industrije.

– Po svojim taktičko-tehničkim karakteristikama “Lazar 3” spada u gornji vrh oklopnih vozila te vrste u svetu, a ono što ga čini posebnim je to što je u jednačini između njegove cene i njegove efikasnosti u borbenoj upotrebi verovatno među nekoliko najboljih. On nije toliko skup kao što je „Patrija“, ali nije nešto puno ni lošiji od „Patrije“. Dakle, za zemlje kao što su Srbija, zemlje Azije i druge on je odlično borbeno vozilo, koje ima, recimo, oklopnu zaštitu nivoa „stanag 3“ na čeonom delu, s time što on ima mogućnosti dodatnog keramičkog oklopa, što mu povećava balističku zaštitu. Težak je 26 tona i može da vozi brzinom do 120 kilometara na sat, što je vrlo važno. U opciji njegove konfiguracije naoružanja može biti reč o DUBS-u 12,7-milimetara, ili o topu 30-milimetara, a može biti i jači top od 57-milimetara. Dakle, konfiguracija, arhitektura njegovog naoružanja je vrlo otvorena i zavisi od kupca i njegove želje – ističe srpski ambasador.

Lazanski naglašava da je “Lazar 3” sa brzinom od 120 kilometara koju postiže na otvorenom putu, verovatno, i najbrže oklopno borbeno vozilo u toj kategoriji točkaša i to je, kako kaže, njegova velika prednost.

– Znači, fantastična mobilnost. Drugo – udobnost, ergonomski je prostor tako uređen da se vojnici u njemu osećaju jako udobno i moglo bi se reći da je zapravo u kategoriji borbenih oklopnih vozila “Lazar 3” zapravo “formula jedan”. I sad imamo srpsku “formulu jedan” u Turkmenistanu – ističe Lazanski.

Govoreći o karakteristikama „Lazara 3“, ambasador navodi da on prevozi devet vojnika, ima potpunu RBH zaštitu, a takođe i mogućnost borbe i u urbanim uslovima, jer ima puškarnice, tako da vojnici mogu da otvaraju vatru iz „Lazara 3“ i za vreme vožnje i sa zastanka.

– Ima odlične opto-elektronske nišanske sprave. Drugo, visoku prohodnost po neravnom terenu. Doduše, nema amfibijske osobine, ali to je sad drugo pitanje. U svakom slučaju, za tu cenu koliko on košta, “Lazar 3” je maksimum što se može dobiti. U njemu je spakovano sve ono što se može naći u nekim drugim modernim borbenim vozilima te kategorije u svetu, a naš je mnogo jeftiniji, jer je jednostavno takav splet okolnosti kad je u pitanju naša vojna industrija – kaže ambasador, dodajući da je vrlo zadovoljan i srećan što je „Lazar 3“, kao jedan od zaista vrlo dobrih proizvoda vojne industrije Srbije, našao svog kupca u zemljama Azije.

Na pitanje, koja je cena „Lazara 3“ na tržištu, Lazanski kaže da je to „uvek poslovna tajna“.

– To se dogovaraju proizvođač i kupac i nikad nije za javnost. Jedna je cena za jednog kupca, druga cena je za drugog. Tako da je to vrhunska poslovna tajna – dodao je ambasador.

Lazanski ocenjuje da ova prodaja „Lazara 3“ Turkmenistanu otvara i druga tržišta za ovo srpsko borbeno vozilo pešadije.

– Ovo je prva prodaja „Lazara 3“ u inostranstvo. Mi smo prodali „Noru B52“ – samohodnu haubicu i to Mjanmaru, Bangladešu, Keniji i jednoj zemlji EU, a to je Kipar i naravno, kupac samohodnih haubica je i Vojska Srbije. Znači, sada „Lazar 3“ ide u Turkmenistan, što znači da se otvaraju druga tržišta za to borbeno vozilo. Veliki značaj ove prodaje je to što time „Lazar 3“ dobija međunarodnu referencu – rekao je Lazanski.

ALO, SPUTNJIK

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime