Legija danas svedoči o ubistvu Ćuruvije: Evo šta je o tome rekao 2016. godine

0
Foto: Screenshot Youtube

Počinje drugostepeni postupak pred Apelacionim sudom u Beogradu

Pred Apelacionim sudom u Beogradu za danas je zakazan glavni pretres u slučaju ubistva novinara Slavka Đuruvije, a do kraja nedelje, prema onome što je najavljeno, trebalo bi da se izvedu dokazi, kako bi se otklonile sve nedoumice i izrekla pravosnažna presuda.

Između ostalog, pred sudskim većem, kao svedoci, naći će se nekadašnji komandant sada rasformirane Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i braća Aleksandar i Miloš Simović, pripadnici “zemunskog klana”. Oni će biti dovedeni iz požarevačkog zatvora “Zabela”, u kom izdržavaju višegodišnje kazne. Njihovi iskazi, prema informacijama koje smo dobili, bitni su za donošenje odluke protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića, kojima se na teret stavlja na teret da su 11. aprila 1999. u jeku NATO bombardovanja, organizovali i ubili vlasnika “Dnevnog telegrafa”.

Zbog podstrekavanja na ubistvo, pred Specijalnim sudom u Beogradu, prvostepenom presudom na po 30 godina zatvora osuđeni su Radomir Marković, bivši čef RDB i šef beogradskog centra Milan Radonjić. Na po dve decenije robije osuđeni su bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak, koji je u bekstvu. Prema toj presudi, Đuruviju je ubila nepoznata osoba.

U optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu. Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Ovo je bila druga prvostepena presuda, nakon što je prvu, kojom su bili osuđeni na iste kazne zatvora, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj nepoznate osobe, kao neposrednog izvršioca ubistva, koja se ne pominje u optužnici. Nakon ponovljenog suđenja i donošenja identične odluke, nakon razmatranja žalbi, Apelacioni sud je doneo rešenje o otvaranju glavnog pretresa u drugostepenom postupku.

ODBILI DA GOVORE

Ulemek i braća Simović su krajem septembra 2016. dovedeni u Specijalni sud, kako bi svedočili. Tom prilikom Ulemek je, između ostalog naveo da nikakvih konkretnih dokaza protiv okrivljenih nema i da nikada nije dobio informaciju ko je i na koji način ubio Đuruviju. Simovići su pred sudom odbili da svedoče jer su se, kako su rekli, plašili za svoju i bezbednost svojih porodica zbog pretnji koje im stižu. Sva trojica su rekli da ostaju pri iskazima datim Tužilaštvu, dve godine ranije.

Izvor: Novosti

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime