LIČNO OSUĐUJEM, ALI NEĆU DA SE MEŠAM U POLITIKU TURSKE! Dačić je ovako prokomentarisao sudbinu Aja Sofije

0

“Nadamo se da neće doći do zaoštravanja odnosa sa hrišćanskim svetom. Nije samo Aja Sofija doživela tu sudbinu. Doživljavale su tu sudbinu i hrišćanske crkve na KiM”, rekao je Dačić za TV Hepi

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da nije dobro u hrišćanskom svetu ođeknula odluka suda u Turskoj kojom se Aja Sofija pretvara u džamiju i da on lično osuđuje takav potez, bez namere da se meša u unutrašnje stvari Turske.

“Nadamo se da neće doći do zaoštravanja odnosa sa hrišćanskim svetom. Nije samo Aja Sofija doživela tu sudbinu. Doživljavale su tu sudbinu i hrišćanske crkve na KiM”, rekao je Dačić za TV Hepi.

On je naveo da je veći broj hrišćanskih crkava za vreme Turaka na KIM pretvoren u džamije.

“Srbija je branila hrišćanstvo od najezde islama. Sada će evropske zemlje i UNESKO sa pravom da se bune (zbog Aja Sofije), ali to se desilo i na KiM, a oni koji su priznali Kosovo, oni su sami pljunuli na hrišćanstvo”, naveo je Dačić.

Podseća da isto kao što je crkva Aja Sofija pretvorena u džamiju, tako su Turci osvanjem Kosova pretvarali crkve u džamiju i naseljavali Albance i islamizirali ih.

“Kada su se oni povukli, Evropa je legalizovala uništavanje hrišćanstva na Kosovu, priznavanjem Kosova kao nezavisne države.

Nadam se da će im sada biti jasno. Mi kada smo govorili da smo protiv članstva Kosova u UNESKO-u, zato što su na KiM srpski hrišćanski srednjovekovni manastiri i spomenici, mnoge evropske zemlje nisu nas podržale, čak je Grčka bila uzdržana”, zaključio je Dačić.

Espreso, Agencije

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime