LIDERI SU MRTVI, STRANKE SU UGAŠENE, A DRUGE POCEPANE: Gde su ljudi koji su vedrili i oblačili politikom 1990?

0

Prvi višestranački izbori u Srbiji posle sloma komunizma održani su 9. i 23. decembra 1990. godine, a birani su predsjednik Srbije i 250 članova Skupštine Srbije. Pravo glasa imalo je 7.033.610 birača.

Pored toga što su to bili prvi višestranački i demokratski izbori, ostaće upamćene po istorijskoj pobedi Socijalističke partije Srbije.

Socijalisti su, naime od 250 mandata osvojili rekordnih 194.

Pored Socijalista u parlament su ušle još i sledeće stranke: SPO – 19 poslanika, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara – 8 poslanika, nezavisni – 8 poslanika, DS – 7 poslanika, SDA – 3 poslanika, reformisti – 2 poslanika i Stranka saveza seljaka Srbije – 2 poslanika.

Neke od ovih stranak više ne postoje ili su preimenovane, neki lideri više nisu ni živi, uopšte mnogo se od tada promenila politička slika u Srbiji, ali krenimo redom…

foto: Nebojša Mandić

SPS I DALJE NA VLASTI, ALI NEMA VIŠE MILOŠEVIĆA!

O SPS se manje više sve zna, na krilima Gazimestana i Slobodana Miloševića socijalisti su ušli u Skupštinu Srbije, sve ostalo je istorija.

Tu samo treba notirati  da su socijalisti i danas na vlasti, kao i te 1990. godine, ali da njihov tadašnji lider nije više među živima.

foto: Printscreen/Youtube

SPO I TADA I DANAS NA ČELU S VUKOM!

SPO je na ovim izborima osvojio 19 poslaničkih mesta. Osokoljeni izjavama Vojislava Šešelja, Vuka Draškovića i drugih tadašnjih lidera neki novi “četnici” kako su ih socijalisti tada zvali ušli su u skupštinu.

foto: Zorana Jevtić

Poređenja radi, SPO je i danas u parlamentu, a lider Vuk Drašković i dalje vedri i oblači u stranci.

DZVM OSTALA BEZ PALA ŠANDORA, ALI I PODRŠKE!

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara izašla je na izbore te 1990. godine i osvojila 8 poslaničkih mesta.

Vodio ju je Šandor Pal, sve do svoje smrti 2010. godine

Sedište partije nalazi se u Bečeju, ali od tada nije imala toliko značajnog uspeha.

foto: Prentscren

Na parlamentarne izbore 2008. DZVM je izašao u tzv. Mađarskoj koaliciji, koju su činile još dve druge partije Mađara u Srbiji. Na izborima 2012. DZVM je nastupio u koaliciji Sve zajedno, u kojoj su bili i Bošnjačka demokratska zajednica, Građanski savez Mađara, Demokratska zajednica Hrvata i Slovačka partija.

BILA JEDNOM, JEDNA JAKA DEMOKRATSKA STRANKA!

Demokratska stranka, na čelu sa Dragoljubom Mićunovićem, mnogi kažu u najjačem sastavu, sa Zoranom Đinđićem, Vojislavom Koštunicom, Borislavom Pekićem i mnogim drugim ličnostima izašla je na izbore 1990. godine.

Osvojila je tada 7 mandata, ali ubrzo su krenuli svima dobro poznati lomovi u stranci.

foto: Arhiva Demokratske stranke

DS je i danas u srpskom parlamentu, ali na beogradskim izborima nije uspeo da preskoči cenzus, što je za mnoge pravi debakl.

SVE PROLAZI SULJO UGLJANIN TRAJE!

SDA Sulejmana Ugljanina osvojila je na prvim višepartijskim izborima čak tri mandata. Što je za mnoge predstavljalo veliko iznenađenje.

Inače ova stranka zvanično je osnovana kao ogranak SDA iz Sarajeva kojom je rukovodio Alija Izetbegović.

foto: SDA

Na čelu SDA i danas je Sulejman Ugljanin.

NI ANTE MARKOVIĆ NIJE POMOGAO REFORMISTIMA!

Za mnoge pravo iznenađenje, ali ono neprijatno je što su “reformisti” osvojili samo dva mandata.

Savez reformskih snaga Jugoslavije (SRSJ) je politička partija koju je jula 1990. godine osnovao Ante Marković, poslednji predsednik Saveznog izvršnog veća SFRJ.

Ta se partija zalagala za sveobuhvatne reforme jugoslovenskog društva i države, kao i za evolucionu tranziciju iz socijalističke u modernu ekonomiju.

Ova partija nije postigla veliki učinak na republičkim izborima, a najbolje rezultate ostvarila je 1990-91. godine u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji (u SFRJ nikada nisu održani demokratski izbori na nivou federacije).

Od SRSJ nastale su neke partije koje i danas deluju u pojedinim državama bivše Jugoslavije, kao na primer Građanski savez Srbije i Savez nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske.

SELJAKE PREDVODIO VESELINOV, A ONDA JE DOŠAO RISTIČEVIĆ!

Stranka saveza seljaka Srbije na ovim izborima osvojila je 2 mandata, a listu je predvodio Dragan Veselinov.

Stranka je posle promenila naziv u Narodna seljačka stranka. Ona je i danas prisutna u parlamentu, a predvodi je Marijan Rističević.

Espreso.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime