Makedonci tokom Vaskrsa ne zatvaraju crkve: “To pravo je neprikosnoveno, bez obzira na koronu”

0
Foto: Pixabay

Ipak, vlada Severne Makedonije još pre dva dana je saopštila da će policijski čas na celoj teritoriji te zemlje trajati od petka u 16 časova do utorka do 5 časova, čime se građanima zabranjuje bilo kakvo kretanje van njihovih prebivališta

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski odgovarajući na pitanje da li će ta zemlja zatvoriti crkve tokom vaskršnjih praznika, zbog pandemije korona virusa, rekao je da država ne može da zatvori verske objekte i pozvao građane da poštuju mere i tokom uskršnih praznika.

– Poručio sam da uskršnje praznike proslavimo u svojim kućama u krugu naše porodice i tradicije. Nemamo odluku o zatvaranju verskih objekata ili o nepraktikovanju vere zato što takvu odluku i ne možemo usvojiti. Bez obzira u kakvom stanju se država nalazi, to pravo je neprikosnoveno. Ali apelujem na sve građane tokom vaskršnjih praznika da ostanu u krugu porodice, jer tako ćemo najviše doprineti sprečavanju širenja bolesti – zaključio je Spasovski.

Ipak, vlada Severne Makedonije još pre dva dana je saopštila da će policijski čas na celoj teritoriji te zemlje trajati od petka u 16 časova do utorka do 5 časova, čime se građanima zabranjuje bilo kakvo kretanje van njihovih prebivališta.

U Severnoj Makedoniji u poslednjih 24 časa zabeležano je 66 novih slučajeva zaraženih virusom Covid-19, prenosi makedonski portal a1on.

U toj zemlji do sada ukupno je registrovano 974 zaraženih korona virusom, od kojih je 98 izlečeno, 45 preminulo, dok je njih 831 i dalje na tretmanu lečenja.

Kako je najavljeno iz Kabineta predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog, sutra će biti održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će se razmatratiti aktuelna situacija u vezi sa zaštitom od virusa Covid-19.

Juče je makedonska vlada odlučila da predloži predsedniku države Pendarovskom produženje vanrednog stanja u toj zemlji, uz ocenu da je za uspešno suočavanje sa virusom korona potreban vojni režim u zemlji.

Telegraf, Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime