Manojlović: Ono što se ne reši u institucijama, rešavaće se na ulicama

0
Foto: Media centar Beograd

Direktor kampanje pokreta „Kreni-promeni“ Savo Manojlović rekao je da će se stvari koje se ne budu rešavale u institucijama, rešavati na ulicama.

Dodao je da to nije pretnja već društvena zakonomernost.

On je, odgovarajući na pitanje Insajdera kako smo od izjave nekadašnje premijerke Ane Brnabić da je za vladu na projekat Jadar stavljena tačka, došli do izjave predsednika Srbije da bi rudnik litijuma mogao biti otvoren 2028. godine, rekao da je to očekivano i da je pokret „Kreni-promeni“ upozoravao na to.

„Mi smo bili potpuno svesni da je sve što se desilo 2021. i 2022. godine bila jedna dobijena bitka, dva promenjena zakona i ukidanje prostornog plana Jadar. I to jeste jedna vrsta najveće građanske pobede od 5. oktobra, ali potpuno smo bili svesni da je vlast tada ustuknula i da je čekala da prođu dva izborna ciklusa. Ono što sada vidimo je kršenje sopstvenih odluka, sve vreme smo upozoravali na lobističke tekstove Rio Tinta, ukazivali da javni servis ignoriše javnu raspravu, da je izvršen državni udar nestavljanjem narodne inicijative u ustavnom roku. Ali isto smo tako upozoravali da se krši zakon o lobiranju i zakon o informisanju jer ste imali navalu lobističkih tekstova čiji je cilj bio da sprovedu neku vrstu lobotomije javnog mnjenja“, istakao je Manojlović.

On je ocenio da je u pitanju borba za dve vizije Srbije, jednu koju su namenili Rio Tinto i vlast, a to je neka vrsta figurativne afričke kolonije, a druga vizija je vizija Srbije kao moderne evropske zemlje.

„Narod Srbije će imati koristi od iskopavanja litijuma onako kao što narod Konga ima koristi od iskopavanja dijamanata“, zaključio je Manojlović.

Povodom objavljene studije uticaja na životnu sredinu i stavova dela naučne zajednice koja se protivi projektu Jadar, Manojlović je izjavio da vlast očigledno ima problem sa pravim diplomama, dodajući da postoje eksperti koji podržavaju stavove vlasti ali da oni nisu u vrhu nauke.

„Oni sada nipodaštavaju najveća naučna imena, između ostalih i akademike koji su stali iza stava da Srbije ne treba da bude ekološki uništena, nipodaštavaju zvaničan Odbor za zaštitu životne sredine Beogradskog univerziteta“, istakao je Manojlović.

Beta, FoNet

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime