Milo Đukanović našao obraza da zatraži to od naroda Crne Gore: Do juče smo bili bez zaraženih, ali…

0

Potvrđeno još 6 novih slučajeva zaraženih koronavirusom.

U Crnoj Gori potvrđeno je još šest slučajeva zaraze koronavirusom, saopštio je u sredu uveče crnogorski Institut za javno zdravlje, a crnogorski predsednik Milo Đukanović u svom je obraćanju pozvao građane Crne Gore na zajedništvo.

Prva dva slučaja obolevanja od koronavirusa Crna Gora potvrdila je pre dva dana i radi se o dve ženske osobe koje su doputovale iz SAD-a i Španije, a među slučajevima od srede jedan nema epidemiološku vezu s ranijim slučajevima.

“Danas su u laboratorijima Instituta završene preliminarne analize 20 uzoraka uzetih kod osoba iz nadzora i kontakata do sada potvrđenih slučajeva. Od obrađenih uzoraka pozitivno je šest, od kojih jedan nema epidemiološku povezanost sa do sada potvrđenim slučajevima”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, prenosi Hina.

U obraćanju građanima crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da je Crna Gora, do juče jedna od retkih država u svetu bez koronavirusa, spremno dočekala prve slučajeve zaraze te da je crnogorski zdravstveni sastav, “uz vanredne mere Vlade i intenzivnu aktivnost i svih drugih državnih institucija, dobro organiziran za delovanje u novonastalim uslovima”.

“Poučeni negativnim iskustvom nekih evropskih zemalja, mi smo na vreme poduzeli odgovarajuće mere zaštite zdravlja naših građana… Obvezni smo da do kraja poštujemo mere koje preduzima Koordinacijski tim na nivou države; da se u potpunosti pridržavamo saveta lekara; da se ponašamo disciplinirano i krajnje odgovorno, pre svega prema sebi i prema najbližima; tako ćemo najbolje pomoći i sebi i drugima, kao i elom društvu. Pritom, moramo pokazati i ličnu i društvenu humanost i solidarnost”, rekao je Đukanović u obraćanju naciji.

Đukanović je u ime svih građana pružio punu podršku i zahvalnost lekarima, medicinskim radnicima, svima zaposlenima u zdravstvu. Istakao je da je potrebno ostaviti po strani političke nesporazume i podele.

„Okrenimo se jedni drugima. Ugledajmo se na svetle primjere iz naše slavne prošlosti. Naši preci su samopožrtvovanjem, slogom i zajedništvom, hrabro i razumno nalazili put do pobede i u najkritičnijim situacijama. Naša generacija danas se nalazi pred jednim specifičnim, ali, takođe, velikim izazovom. Teški i neizvesni su dani pred nama, ali sam optimista. Mi nemamo drugog izbora osim da savladamo i ovo iskušenje. Zajedno i odgovorno, mi to možemo. Nek’ je večna Crna Gora “, poručio je predsednik Crne Gore.

Crna Gora, iako tada bez potvrđenog slučaja koronavirusa, krajem prošle nedelje zaustavila je nastavu u svim obrazovnim ustanovama i zabranila javna okupljanja, dok su u ponedeljak zatvoreni svi ugostiteljski objekti, zabranjen je ulazak strancima i zaustavljen međunarodni promet putnika. Takođe je obustavljen i javni autobuski i železnički saobraćaj, te su zatvoreni sve frizerski i kozmetički saloni.

Svi zaposleni pozvani su da rade od kuće, dok su roditelji koji imaju decu mlađu od 11 godina dobili plaćeni dopust.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime