Milošević nudio Izetbegoviću da bude prvi predsednik skraćene Jugoslavije – Alija prihvata predlog, a onda je usledio brifing kod američkog ambasadora…

0
Slobodan Milošević, Foto: Printskrin

Uoči početka rata u BiH tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević ponudio je lideru bosanskih muslimana Aliji Izetbegoviću da bude prvi predsednik skraćene Jugoslavije.

Uoči početka rata u BiH tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević ponudio je lideru bosanskih muslimana Aliji Izetbegoviću da bude prvi predsednik skraćene Jugoslavije.

Prema planu koji je izneo Milošević, BiH bi ostala federalna jedinica u okviru nove, “skraćene” Jugoslavije koja bi nastavila da funkcioniše bez Slovenije i Hrvatske.

Koliko je ponuda Beograda bila velikodušna govori i činjenica da je prvi predsednik te države trebalo da bude Alija Izetbegović, što najverovatnije imalo za “posledicu” izbegavanje krvavog rata na prostoru BiH.

Na ovu istorijsku ponudu Miloševića, podsetio je lider SRS Vojislav Šešelj, gostujući u emisiji Hit tvit.

On je komentarisao najnovije spekulacije koje se tiču takozvanog “non-pejpera” koji je, navodno, slovenački premijer Janez Janša predložio predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, a koji podrazumeva promenu granica na Balkanu.

Šešelj je odbacio svaku mogućnost promene granica, na vodeći da se radi o probnom balonu, ako i da ne sme da se dozvoli izjednačavanje rešavanja pitanja Kosova i BiH.

On kaže da velike sile koje verovatno stoje iza predloga sada čekaju reakcije, ali je naglasio da sudbina bosanskih muslimana uopšte ne zanima najmoćnije zemlje sveta.

– Vi sada vidite da sudbina muslimana uopšte ne zanima velesile. Milošević je ponudio Izetbegoviću da BiH ostane deo “skraćene” Jugoslavije i da on bude prvi predsednik te države. Izetbegović je tu ponudu prvo prihvatio, a onda je usledio susret sa američkim ambasadorom Cimermanom koji ga je nagovorio da odbije i tako je počeo rat – rekao je Šešelj.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime