MISTERIJA USKRŠNJEG OSTRVA: SVI SU VIDELI DŽINOVSKE SKULPTURE, ALI MALO KO ZNA ŠTA SE NALAZI ISPOD NJIH (FOTO)

0
Foto: Vikipedija

Kao da do sada nisu bile dovoljno misteriozne, Moai statue još uvek mogu da iznenade! Džinovske kamene skulpture rasute po udaljenom Uskršnjem ostrvu još su impresivnije nego što na prvi pogled deluju.

Misteriozne Moai glave zapravo nisu samo glave! Skrivena od pogleda i zakopana ispod, nalaze se tela koja se pružaju metrima u dubinu. Ona su prekrivena drevnim i za sada još uvek nedešifrovanim pismom nazvanim “petroglifs”.

Arheolozi su još 1914. godine pretpostavljali da se ispod glava nalaze i tela, ali je ta pretpostavka potvrđena tek nakon što su neke od statua otkopane.

FOTO: WIKIPEDIA/INSTITUTE OF ETHNOLOGY AND CULTURAL ANTHROPOLOGY, ADAM MICKIEWICZ UNIVERSITY

Inače, Moai statue i pre ovog otkrića bile su obavijene velom tajni. Zna se da su napravljene u periodu od 1250. do 1500. godine, ali je još uvek veliko pitanje ko je, kada, kako i zašto izradio, isklesao i postavio ove kamene skulpture na udaljenom ostrvcu u Pacifiku.

Statue su postavljene na kamene platforme duž oboda ostrva. Skoro sve imaju velike glave koje, kako se ispostavilo, čine tri-petine tela skulptura.

Statue su još uvek stojale kad su prvi Evropljani stigli na ostrvo početkom 18. veka, ali je većina srušena tokom kasnijih sukoba između klanova.

Moaiji su izgledom vrlo slični, ali su različitih dimenzija. Visina ovih kamenih divova u proseku doseže pet metara, ali ima ih i mnogo viših. Masa nekih premašuje 100 tona. Samo “šešir” nekih statua teži i do 10 tona.

Zanimljivo je da ni ostrvo Rapa Nui, kako se zove u originalu, ni hiljadu njegovih jedinstvenih čuvara, nisu spominjani kao jedno od svetskih čuda. Najverovatnije zato što se stotinama godina nije ni znalo da postoje. Nije slučajno što nautičari ovo mesto nazivaju “najusamljenije ostrvo na Zemlji”.

Izvor: istorijskizabavnik.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime