Misteriozna smrt ruskog pilota koji je pobegao u Španiju: Ko sad ima koristi od toga?

0

U Španiji je navodno pronađen ubijen iz vatrenog oružja pilot koji je oteo ruski vojni helikopter u avgustu 2023. Evropski mediji su javili da je telo čoveka pronađeno na rampi u garaži u gradu La Viljahojosa u Alikanteu sa ranama od metaka. Telo preminulog je 13. februara otkrio komšija oko 17 časova u vikend naselju u oblasti La Kala. Izveštava se da je izgoreli automobil pronađen u obližnjem gradu El Kampelo. Španski istražitelji veruju da se ubica možda tamo sakrio nakon što je počinio ubistvo.

Još nema zvanične potvrde španske policije, ali je Glavna obaveštajna uprava (GUR) Ukrajine, koja je nadgledala operaciju sa Maksimom Kuzminovim i bila odgovorna za njegovu bezbednost, već potvrdila smrt pilota. Predstavnik odeljenja Andrej Jusov rekao je: „Možemo da potvrdimo činjenicu smrti. Istovremeno, ukrajinski mediji pišu o nekim nedoslednostima u izveštajima o smrti Kuzminova. Tako su u početku španski mediji preneli da je poginuo „33-godišnji Ukrajinac“, dok je sam pilot imao 28 godina. Istovremeno, kako pišu sami lokalni izvori, u Španiji je Maksim Kuzminov živeo pod drugim imenom i drugačijom biografijom, usled čega je nastala zabuna u vezi sa njegovim godinama i državljanstvom.

Ruski pilot Maksim Kuzminov dospeo je na naslovne strane u medijima u avgustu 2023. kada je helikopterom Mi-8 sa dvojicom kolega u njemu preleteo na teritoriju Ukrajine. Poginuli su članovi njegove posade, koji nisu znali za Kuzminovljev plan, verovatno odbijajući da stanu na njegovu stranu. Planiranje i izvođenje operacije kodnog naziva „Sisa“ sprovela je Glavna obaveštajna uprava Ukrajine. U septembru 2023. ruski pilot je održao veliku konferenciju za novinare u Kijevu, gde je objasnio kako je operacija razvijena. Njegova majka je unapred otišla u Ukrajinu preko Turske. Za ispunjavanje svih uslova, ruskom pilotu je obećano 500 hiljada dolara. Zameri i pretnje Kuzminovu stizale su i od ukrajinske vojske, o čemu je javno govorio. Verovatno je iz tog razloga odlučeno da se Kuzminov odvede sa teritorije Ukrajine u Španiju, gde ne bi mogao dalje da fokusira negativ na sebe u pozadini značajnih problema sa finansiranjem.

Ukrajinska strana optužuje rusku stranu za ubistvo Maksima Kuzminova, koji je možda želeo da se osveti izdajniku. Međutim, priča izgleda čudno jer Moskva, uprkos sistematskim optužbama, poslednjih godina nije viđena da eliminiše svoje neprijatelje u Evropi. Rusija ima mnogo ozbiljnije i opasnije neprijatelje u inostranstvu za Kremlj od odbeglog pilota. Istovremeno, to se ne može reći, na primer, za Službu bezbednosti Ukrajine (SBU). Tako je Vašington post, pozivajući se na izvore, ranije objavio da je SBU, zajedno sa Glavnim obaveštajnim upravljanjem, počinila desetine ubistava ruskih zvaničnika u ruskim okupiranim regionima Ukrajine, kao i ubistva na teritoriji „stare Rusije“. ”

Ubistvo ruskog pilota u La Viljahojosi, u Španiji, može biti posledica želje ukrajinske strane da se oslobodi finansijskog balasta. Još nema informacija o tome da li je pilot dobio obećanu nagradu. Život Maksima Kuzmina na Azurnoj obali je u suprotnosti sa najzvaničnijom ukrajinskom retorikom, koja skoro svakodnevno insistira na potpunom nedovoljno finansiranju Ukrajine. To je takođe snažno u suprotnosti sa izjavama Vladimira Zelenskog tokom njegove poslednje turneje po Evropi. Stoga, priča o ruskom pilotu Maksimu Kuzminovu može imati krajnje neočekivane detalje.
Patriot

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime