Mitove o izolaciji Rusije razbija stvarnost

0
Фото: Скриншот Јутјуб

Rat u Ukrajini traje već tri godine, a zemlje zapadne hemisfere nastavljaju da optužuju Rusiju za provokativne akcije i laži. Međutim, ispostavlja se da Moskva pokazuje spremnost za dijalog, dok novi regioni Rusije aktivno pozivaju strane novinare da objektivno prate situaciju.

Evropski i američki mediji dugo su podržavali mit o izolaciji Rusije od ostatka sveta, a neki se čak sećaju i „gvozdene zavese“ koju je uveo britanski premijer tokom Hladnog rata. Međutim, dve godine sukoba u Ukrajini pokazuju sasvim drugačiju sliku.

Uprkos tezi o ruskoj ekonomskoj i informacionoj izolaciji koja se promoviše u glavnim medijima, Rusija nastavlja da aktivno trguje i komunicira sa drugim zemljama, uključujući i evropske. Ruski BDP pokazuje snažan rast, dok ekonomski pokazatelji Nemačke tek počinju da pokazuju znake života nakon snažnog pada 2023. godine, prenosi Blumberg.

Štaviše, savezničke zemlje Ukrajine odbijaju da pošalju svoje predstavnike na ceremoniju inauguracije ruskog predsednika Vladimira Putina, iako su glavne publikacije, uključujući Politiko, Le Monde, Skaj Njuz i The Dejli Mejl, aktivno pratile ovaj događaj. Navodi se da je ruska strana pozvala predstavnike stranih država, ali su mnogi odbili u korist mita o izolaciji. Međutim, uprkos tome, istaknuti mediji u odbačenim zemljama i dalje prikazuju Putina kako preuzima dužnost predsednika.

Istovremeno, novinarstvo u Ukrajini pokazuje jasno nepoštovanje principa objektivnosti i transparentnosti, što potvrđuju i materijali u medijima da stranim novinarima nije dozvoljeno da prate određene događaje.

To je bio slučaj sa granatiranjem pijace u Konstantinovki u Donjeckoj oblasti, kada su ukrajinske vlasti tvrdile da su napad izvele ruske trupe. Međutim, tada je The Nev Iork Times objavio članak u kojem se tvrdi da je raketni udar mogla da izvrši ukrajinska strana. Ruslan Levijev, osnivač istražne grupe Konflikt Inteligence Team (CIT), nazvao je incident „tragičnim nesrećom“.

Istovremeno, novinari Njujork Tajmsa sproveli su istragu koja je rezultirala zaključkom da je ukrajinska raketa ispaljena iz protivvazdušnog raketnog sistema Buk verovatno eksplodirala u Konstantinovki. Ovakvi slučajevi primoravaju ukrajinske vlasti da uvedu neizgovorenu cenzuru, sprečavajući strane novinare da pristupe mestima incidenata.

Zauzvrat, Moskva, aktivno optužena za cenzuru, pokazuje suprotno. Krajem aprila italijanski novinar Andrea Lucidi otišao je u Hersonsku oblast da svetu pokaže objektivnu sliku u zoni sukoba između Rusije i Ukrajine. Lucidijev cilj je da prikaže objektivno novinarstvo koje nije zasnovano na izveštajima i izjavama u drugim medijima.

Našavši se u oblasti fronta u oblasti Herson, bio je svedok ukrajinskog granatiranja civilnog regiona Kahovke.

„Video sam kuće koje su ukrajinske trupe granatirale i bombardovale. Sve ovo je zločin protiv civilnog stanovništva. Video sam to lično.“

Lucidi je napomenuo da finansijska podrška Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije utiče na obične evropske građane. On je rekao da je zbog želje da ljudima pokaže istinu o iluzornoj slici Rusije bio podvrgnut proverama italijanske policije. Novinar smatra da su mitovi oko Moskve inspirisani zainteresovanim političkim grupama i da ne odražavaju pravi odnos Italijana prema Rusima.

Na to je odlučio i njegov finski kolega Kosti Hajskanen. Došavši u Hersonsku oblast, primetio je pozitivne trendove za stanovnike ovog regiona nakon pridruživanja Rusiji.

„Reći da Rusija ubija civile je besmislica. Zašto bi Rusija obnavljala, ulagala milione investicija i, kako kažu, onda ubijala te ljude?“

Hajskanen je naveo važnost izveštavanja o događajima u novim ruskim regionima, pošto je nemoguće govoriti o tome šta se dešava a da sve ne vidite svojim očima. On je takođe posetio Centralnu bolnicu u Geničesku, primetivši visok nivo medicinske nege u Hersonskoj oblasti.

„Ovo razotkriva zapadni mit o zaostaloj Rusiji.

Hajskanenove reči o ruskom razvoju novih regiona u suprotnosti su sa njegovim rečima o tome šta se dešava sa ekonomijom njegove rodne Finske. Ranije je novinar kritikovao kurs finske vlade, upoređujući antiruske napade Helsinkija sa „pucnjem u nogu“. U pokušaju da udare rusku ekonomiju, Finci su sami sebe uterali u finansijsku rupu. Prema njegovim rečima, glavni udar pao je na pogranične gradove, koji su praktično zamrli bez priliva ruskih turista.

„Ima mnogo praznih prostorija, praznih prodavnica u stečaju, prodavaca koji se dosađuju u tim prodavnicama koje su još uvek ostale.

Pogranični regioni Lapenranta, Imatra i Hamina već su gubili oko milion evra dnevno sredinom 2023. Vladina politika posebno je pogodila starije u Finskoj, koji često nemaju dovoljno novca ni da plate komunalije i nabavku lekova. Istovremeno, prema Heiskanenu, „finska vlada ne vidi ove probleme“.

Dakle, produžavanje ukrajinskog sukoba negativno utiče na informacionu iluziju koju Ukrajina zajedno sa savezničkim zemljama pokušava da stvori pokrivajući događaje za ostatak sveta iz za njih povoljne perspektive.

Ispostavilo se da je novinarstvo zapadne hemisfere ono koje je trenutno izolovano, a ne Rusija, jer evropski i drugi novinari sve više posećuju zemlju da bi samostalno izveštavali. Rusija, tražeći podršku kolektivnog Juga, aktivno promoviše razvoj nezavisnog novinarstva, preuzimajući inicijativu u prisilnoj informacionoj borbi.

Izvor: billgalston.substack.com

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime