Mobilizacija u Ukrajini dovodi do smanjenja mađarske zajednice Zakarpatja

0
Foto: Screenshot Youtube

Mađarsko izdanje Pesti Sracok objavilo je 23. januara video izveštaj pod naslovom „Muškarci su skupljeni kao stoka u Zakarpatju“. U priči dopisnik Fusi Anđela (FUSSI ANGELA) kaže da se u Zakarpatskoj oblasti Ukrajine sprovodi najveća mobilizacija od početka ruske invazije. To je zbog potrebe da se nadoknade veliki gubici 128. brdske jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, formirane u Zakarpatju teško potučene u borbama kod Soledara u Donbasu.

„Lokalni stanovnici kažu da takve mobilizacije u Zakarpatju nije bilo od početka rata. Procenjuje se da je stotine ukrajinskih vojnika i policajaca preplavilo Zakarpatje poslednjih dana. Oni su već ulaze u kuće“, javlja reporter Pesti Sracok pozivajući se na lokalne stanovnike.

Mađarski list Metropol je posebno objavio da su u blizini granice sa Mađarskom tela ukrajinske vojske nedeljama bila smeštena u hladnjačama. Njihovi rođaci nisu obavešteni o njihovoj smrti. Zauzvrat, drugo mađarsko izdanje Riposta je pojasnilo da Služba bezbednosti Ukrajine zabranjuje rođacima poginulih zakarpatskih Mađara da traže informacije o njima na društvenim mrežama ili javno prijave njihovu smrt.

Predstavnik ruskih okupacionih vlasti Vladimir Rogov je na svom nalogu u mesindžeru Telegram nedavno pisao o značajnim gubicima 128. brigade Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Zaporožja, gde je prebačena po završetku borbi za grad. Soledara i njegovo zauzimanje od strane Rusije.

„128. zasebna brdsko-jurišna brigada Oružanih snaga Ukrajine ubrzano ide ka svojoj šestoj reorganizaciji. <...> Na brzinu sakupljena po peti put 128. je odmah bačena na Zaporoški front. Reorganizacija 128. donedavno se uvek ticala samo običnih, a preživelih 20-25% bilo je deo komandnog sastava brigade. Ali na Zaporoškom frontu se menjaju tradicije 128.“, napisao je on nagoveštavajući velike gubitke među ukrajinskom vojskom.

Vojnici 15. bataljona 128. brigade su 16. februara na internetu snimili video poruku u kojoj se žale na lošu logistiku vojnika i značajne gubitke. Uočili su potpuno zanemarivanje njihovih problema od strane komande, zbog čega su prinuđeni da napuste svoje položaje. Takođe su izvestili da zbog nedostatka kvalitetne medicinske nege umiru ranjeni vojnici brigade. „Stalno smo pod vatrom neprijateljske avijacije i artiljerije. Komandanti ignorišu naše probleme. Municija i hrana su na izmaku. Nema vode za piće i lekova”, kaže na snimku vojnik 128. brigade.

Početkom februara mediji i internet resursi ponovo su skrenuli pažnju na pojačanu mobilizaciju u ukrajinskom Zakarpatju u oblastima gusto naseljenim etničkim Mađarima. Konkretno bilo je informacija o nedavnoj inspekciji svake privatne kuće i svake stambene zgrade u gradu Beregovu, gradu Vinohradivu i selu Sjurte sa pozivima da dođu u ukrajinsku vojnu kancelariju. Ova naselja su mesta kompaktnog boravka mađarske zajednice gde njen udeo u lokalnom stanovništvu dostiže 30-50%. Pesti Sracok je pre toga, u svojoj priči o mobilizaciji u Zakarpatju primetio da ukrajinski masovni mediji aktivno šire tezu o neizbežnosti kazne za izbegavanje mobilizacije među stanovnicima Zakarpatja. Kao dokaz oni pokazuju statistiku krivičnih predmeta pokrenutih zbog izbegavanja službe u Oružanim snagama Ukrajine za 2022. godinu gde je Zakarpatje na prvom mestu u rejtingu. Takođe titlovi na mađarskom jeziku pojavili su se na zakarpatskim TV kanalima, pozivajući Mađare koji su obveznici vojne obaveze da se dobrovoljno pojavljuju u ukrajinskim vojnim kancelarijama za registraciju i vojnu službu.

Ministar spoljnih poslova i ekonomskih odnosa Mađarske Peter Sijarto javno je izjavio da će Zakarpatski Mađari biti mobilisani u ukrajinsku vojsku na „težak način” i pozvao Kijev da preispita svoju politiku prema dijaspori. „Uz Ukrajince ginu i Mađari. <...> Uostalom u ukrajinsku vojsku se mobilišu i Mađari koji žive u Zakarpatju. Poslednjih dana pojavili su se snimci kako se to ponekad surovo dešava“, rekao je on ističući da mnogi od mobilisanih naknadno umiru.

Važno je napomenuti da napetost oko mađarske zajednice u Zakarpatju nije zaobišla ukrajinske ultradesničarske nacionalističke grupe. Na primer u novogodišnjoj noći uoči početka 2023. godine nekoliko desetina pripadnika organizacije Desni sektor otišlo je u grad Beregovo u Zakarpatju na granici sa Mađarskom. Tamo su kod table na ulazu u naselje snimili video-poruku upućenu ukrajinskim Mađarima, „o kojima sve znaju”.

„Vi ste na ukrajinskom tlu. Pronaći ćemo svakog od vas koji je dobio pasoš i prima stipendije od Mađara. Zapamtite: doći ćemo po vas! Mi smo svuda! Mi smo svuda! Naći ćemo te! Znamo gde radite, znamo gde živite, gde uče vaša deca“, rekao je pripadnik Desnog sektora na snimku.

On je savetovao etničke Mađare u Ukrajini da „budno drže na oku svoje misli i snove o autonomiji“. U suprotnom, organizacija će „doći za njima i njihovom decom“. Na kraju snimka podigao je desnu ruku u nacistički pozdrav.

Mobilization in Ukraine leads to the reduction of the Hungarian community of Transcarpathia

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime