NAJNOVIJA PROGNOZA Očekuje se nagla promena vremena, a ovo će biti najtopliji dan u nedelji

0
Udar groma, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ CATI CLADERA

Sve do oko 08. jula bi trebalo da bude prijatno, bez vrućine uz češću pojavu grmljavinskih pljuskova.

Meteorolog Marko Čubrilo je objavio detaljnu prognozu za period do 8. jula, ali i najavio šta možemo da očekujemo nakon toga.

Od ponedeljka do srede pretežno sunčano i ponovo veoma toplo. U ponedeljak maksimum oko 32 stepena Celzijusa, a naredna dva dana između 34 i 37 stepeni Celzijusa, ponegde i to uglavnom na krajnjem jugu i jugoistoku i do oko 39 stepeni Celzijusa. Vetar uglavnom slab, južnih smerova.

Kako je meteorolog naglasio, u sredu se već posle podne i u noći ka četvrtku uz lokalnu destabilizaciju atmosfere ponegde očekuje pojava grmljavinskih pljuskova i to najviše nad središnjim i severnim predelima regiona.

– U četvrtak malo svežije, posebno na zapadu regiona uz promenjljivu oblačnost i moguće grmljavinske pljuskove, posebno posle podne. Vetar u okretanju na severozapadni smer. Dnevni maksimum od 25 na krajnjem zapadu do oko 33 na krajnjem istoku regiona. U petak još nestabilnije i još malo svežije te osim pljuskova posle podne treba očekivati i lokalne vremenske nepogode, posebno nad središnjim predelima regiona. Dnevni maksimum od 24 do 27 stepeni Celzijusa. Na jugu regiona i duž obale Jadrana toplije i uglavnom suvo uz maksimum do 33 stepena Celzijusa – saopštio je Čubrilo.

Trenutno modeli za naredni vikend simuliraju promenljivo oblačno i umereno toplo, ponegde uz grmljavinske pljuskove i dnevni maksimum od 25 do 29 stepeni Celzijusa, što je u granicama normale. Na jugu stabilnije i malo toplije.

Prognoza za narednu nedelju
Večernji proračuni, oko 05. jula, simuliraju moguće novo pogoršanje uz grmljavinske pljuskove i osveženje uz maksimume od 18 do 25 stepeni Celzijusa. Posle 08. jula stoji signal za postepenu stabilizaciju i otopljenje.

Sumirano, pred nama je drugi deo vrelog talasa, dok u drugom delu sledeće nedelje sledi osveženje uz grmljavinske pljuskove koji će biti uvod u moguću promenjljiviju i svežiju prvu nedelju jula. Kako modeli još dosta variraju, tek za dva-tri dana će se moći pouzdanije govoriti o periodu posle 05. jula.
Đurić: Najtoplija sreda
Takođe, i meteorolog Đorđe Đurić objavio je kakvo nas vreme čeka do kraja nedelje.

– Najtoplije biće u sredu, temperatura do 38 stepeni Celzijusa. Od četvrtka do subote promenljivo oblačno, svežije i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a biće uslova i za grmljavinske nepogode sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima – napisao je na svom profilu meteorolog Đurić.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime