NAJNOVIJA SAZNANJA O KORONAVIRUSU Lekari izbezumljeni zbog novog simptoma!?

0

Najnovija saznanja lekara koji se svakodnevno bore sa koronavirusom unose strah od novih načina i simptoma epidemije koronavirusa.

Ovo bi moglo da predstavlja problem za članove medicinskog tima koji leče pacijente, a posledično i za širu javnost ako su oni otpušteni i dodatno izloženi drugim ljudima.

Žena koja je bila pozitivna na koronavirus razvila je retku bolest mozga poznatu kao akutna nekrotizirajuća encefalopatija, stanje koje mogu da pokrenu virusne infekcije poput gripa i herpesa.

U ovom trenutku, oštećenje mozga “tek treba dokazati kao rezultat infekcije koronavirusom”, navodi se u izveštaju o slučaju objavljenom 31. marta u časopisu “Radiology”.

Ali kako se novi virus i dalje širi, “bolničari i radiolozi treba da nađu ovu sponu među pacijentima koji imaju COVID-19 kako bi se potvrdio eventualan promenjeni mentalni status”, napisali su autori.

– Moramo da razmišljamo o tome kako ćemo u svoju paradigmu lečenja uključiti pacijente s teškom neurološkom bolešću – rekla je dr. Elisa Fori: “Ova komplikacija poražavajuća je koliko i teška bolest pluća.”

Pacijentkinja, 58-godišnja radnica na aerodromu, javila se u zdravstvenu ustanovu u Detroitu, nakon što je tokom tri dana imala groznicu, kašalj (poznati simptomi koronavirusa) ali i “izmenjen mentalni status”, navodi se u izveštaju

U bolnici je žena izgledala zbunjeno, letargično i dezorijentirano, zabeleženo je. Bila je negativna na grip, herpes, kao i na virus Zapadnog Nila, a njena cerebrospinalna tečnost, koja ispunjava prostor oko mozga i leđne moždine, nije imala tragove bakterijske infekcije.

Lekari su je takođe testirali na COVID-19, koristeći dijagnostički test odobren od strane američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i otkrili da je pozitivna na bolest, prenosi “Live Science”.

Lekari su sproveli dodatna ispitivanja mozga uz pomoć magnetne rezonance kako bi pronašli dokaze da je pretrpela krvarenje. Opet su pronašli oštećenja u talamusu, kao i u delovima moždane kore. Dijagnostikovana joj je akutna nekrotizirajuća encefalopatija, koja, ako se ne leči, može da napreduje i uzrokuje “komu, probleme s jetrom i neurološki deficit”.

Ovo retko stanje razvija se najčešće nakon virusne infekcije, poput one uzrokovane influencom A, influencom B i virusom herpesa tipa 6.

Zaključak je: U ovom trenutku potencijalni neurološki simptomi bolesti COVID-19 nisu dovoljno razumljivi, ali bi trebalo da ih dodatno istraže, jer čak i drugačiji mentalni status može vrlo lako da znači jedan od ranih simtpoma koronavirusa.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime