NAKON OCA DEČAKA UBICE, I ISTRAGA U MLADENOVCU U VELIKOM PROBLEMU: Jedna stvar traje več 5 meseci, da li je moguće?

0
Фото: Скриншот Јутјуб

Sve to zbog veštačenja koja su tražili od Instituta za sudsku medicinu

Viša javna tužilaštva u Beogradu i Smederevu imaju isti problem – ne mogu da okončaju istrage nezampaćenih masakara ni posle pet meseci od zločina jer idalje čekaju na jedno veštačenje – povreda ubijenih koje je trebalo da uradi Institut za sudsku medicinu, saznaje „Blic“.

Oova tužilaštva ne mogu još uvek da donesu odluke o podizanju optužnica protiv osumnjičenih: Vladimira K. oca dečaka ubice koji se sumnjiči da je držao neobezbeđeno oružje kojim je njegov sin ubio devet svojih vršnjaka i čuvara škole, kao ni protiv Uroša Blažića koji je dan kasnije u selima Dubona i Malo Orašja ubio devetoro ljudi.

Kako saznajemo, sve to zbog veštačenja koja su tražili od Instituta za sudsku medicinu koja bi trebalo da otkriju koje su povrede bile kobne, kao i iz kog oružja su žrtve ubijene. Sve druge analize njima su dostavljene, što znači da samo ovu jednu čekaju.

Tužilaštva poslala urgencije

Kako smo juče pisali, Više javno tužilaštvo u Beogradu do sada je poslalo više urgencija ovoj instituciji, a kako saznajemo, to je učinilo i Više tužilaštvo u Smederevu.

Međutim, povratnih informacija i dalje nemaju.

Povodom ovih veštačenja „Blic“ je kontaktirao Institut za sudsku medicinu gde navode da su veštačenja u toku.

– U pitanju su izuzetno složena veštačenja zbog velikoj broja usmrćenih, odnosno povređenih i obimne dokumentacije koju je potrebno analizirati. Sve navedeno nesumnjivo povećava vreme potrebno za izradu nalaza sa čime su postupajuća javna tužilašta u Beogradu i Smederevu upoznata. Potrebno je napomenuti da su veštaci Instituta, pored rada na dva pomenuta predmeta, opterećeni tekućim obavezama – svakodnevnim obdukcijama, kao i to da i u drugim predmetima postupaju kao veštaci. Ovoj instituciji je svakako cilj da se veštačenja za koja pitate, kao i svi drugi poslovi koji su nam povereni, okončaju u što kraćem roku, u skladu sa okolnostima i složenosti zadatka, te na tome i radimo – navodi za „Blic“ prof. dr Đorđe Alempijević, upravnik Instituta.

Odluka o optužnicama u narednih mesec dana

Ovo veštačenja bi morala da budu dostavljena u narednih mesec dana i to zbog činjenice da su u pitanju pritvorski predmeti, a osumnjičenima zadržavanje ističe poslednjeg oktobra – ukoliko do tada ne budu podignute optužnice, neće postojati zakonski osnov za zadržavanje u pritvoru.

– U slučaju kada je okrivljenom određen pritvor u istrazi, zakonom je propisano obavezno ukidanje pritvora u slučaju da tužilac ne podigne optužnicu u roku od šest meseci. Ovo je rok kojim je tužilac obavezan u slučaju da je prema okrivljenom određen pritvor i u tom slučaju tužilac, ali i svi u istrazi postupaju sa neophodnom hitnošću – objasnio je ranije za „Blic“ advokat Nikola Ristović.

Nezapamćeni masakri u razmaku od dan

Podsetimo, masakr u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ dogodio se 3. maja ove godine kada je dečak ubica ušetao sa očevim pištoljem i ubio devet svojih vršnjaka i čuvara škole.

Već sutradan uveče, u noći između 4. i 5. maja Uroš Blažić je hicima usmrtio hicima iz automatskog oružja desetoro mladih, a ranio 12 Nakon bezumnog krvavog pira, oteo je taksi vozilo u kome je bila devojka Jelena Ajdinović, odvezao se do naselja Gorošnica kod Kragujevca, gde je i uhapšen dok se krio u šupi svog ujaka.

Zbog nelegalnog posedovanja arsenala oružja, uhapšen je i otac Uroša Blažća.

Izvor: Espreso

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime