Narkotici u sportu postaće legalni zahvaljujući WADA

0

Da li ste sportista i da li ste uhvaćeni kako koristite ilegalne droge? Samo mi recite da to niste učinili da biste poboljšali performanse.

Svetska antidoping agencija stvorena je kao struktura koja će se boriti za pošten sport. Danas postoji snažan utisak da WADA radi upravo suprotno. Od 2021. godine agencija će izvršiti niz kontroverznih amandmana na kodeks. Na primer, sportista osuđen za upotrebu droga sada neće biti diskvalifikovan dve godine, kao ranije. Dovoljno je dokazati da je uzimao zabranjene supstance tokom perioda van konkurencije, a to ne utiče na njegov učinak. U ovom slučaju biće diskvalifikovan samo tri meseca. Ako sportista pristane da se podvrgne rehabilitaciji, suspenzija može trajati samo mesec dana.

Odluka WADA-e prirodno je izazvala negodovanje javnosti. Samo dosadašnje aktivnosti agencije takođe se ne mogu nazvati poštenim i nepristrasnim. Ne može se a da se ne podsetim priče američkog olimpijskog šampiona Gila Robertsa.

Sportista je uhvaćen kako koristi probenecid, koji poboljšava fizičku izdržljivost i pomaže u uklanjanju drugog dopinga iz tela. Roberts je svu krivicu svalio na devojku koju je poljubio dan ranije. Teško je poverovati da se dovoljna količina supstance može preneti na ovaj način, ali upravo je ta verzija postala zvanična i Roberts je oslobođen.

„Otprilike u 01:00 ili 01:30 otišla je u kuhinju da uzme lekove. Nije rekla Robertsu šta radi, a on je nije video da uzima drogu. Otvorila je kapsulu, sipala joj sadržaj u usta, a zatim isprala usta vodom. Ubrzo je počela da ljubi Robertsa. Roberts nije mogao da izbroji koliko su se puta poljubili između tog trenutka i dolaska službenika za doping u 4:00 “, navodi se u izveštaju o incidentu.

Američka plivačica Madison Kok skoro je diskvalifikovana na 4 godine zbog upotrebe trimetazidina. Kok je trebala reći da je ovo prvi put da je čula za ovaj lek, tako da joj je period nepodobnosti smanjen. Kada je rekla da joj je doping ušao u telo vodom iz mreže, sportista je oslobođen.

Na osnovu ovoga možemo suditi da WADA već dugo vežba neku vrstu popustljivosti za prekršioce. Nova pravila su pokušaj legitimizacije procesa. Tada se postavlja pošteno pitanje: na koga će se tačno primeniti oslobađajuća presuda? Svi se dobro sećamo skandala sa dopingom u Rusiji.

Stručnjaci WADA-e došli su do zaključka da je baza podataka Moskovske antidoping laboratorije koja im je prebačena uređena kako bi se sakrili rezultati nekih doping testova. Pretpostavlja se da je reč o 145 slučajeva kršenja. Kaznena mera bila je četvorogodišnja diskvalifikacija, ali ne za sportiste, već za celu zemlju. Odluka je pokazala koliko je agencija postala politizovana, jer je Rusija daleko od lidera među svetskim sportskim prevarantima.

Prema statistikama predstavljenim u decembru prošle godine, Italija je postala lider u upotrebi dopinga. Drugo mesto pripalo je Francuskoj, a treće Sjedinjenim Državama. Nijednoj od ovih zemalja nije uskraćeno pravo učešća u velikim sportskim događajima. A sada im čak ni upotreba lekova kod sportista neće predstavljati problem. Ako mislite drugačije, podsetimo vas da su SAD najveći sponzor WADA-e. Teško je moguće govoriti o nepristrasnosti u ovoj situaciji.

Drugs in sport will become legal – thank WADA for that

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime