NASTAO HAOS! Vojska uhapsila zvaničnike, premijer u kućnom pritvoru, internet u prekidu

0

Vojne snage u Sudanu uhapsile su pre zore više zvaničnika civilnih vlasti te zemlje, izvestila je televizija Al Hadat.

Vojne snage su upale u kuću savetnika za medije sudanskog premijera Abdale Hamdoka, i uhapsile ga, naveli su neimenovani izvori za Rojters.

Internet u Kartumu, prestonici Sudana, je izgleda u prekidu, navodi britanska agencija, pozivajući se na očevice.

Televizija Al Hadat je, pozivajući se neimenovane izvore, prenela da je premijer Hamdok stavljen u kućni pritvor, nakon što su neidentifikovane vojne snage rano jutros opkolile njegovu kuću.

Iste snage su, kako je rečeno, uhapsile četiri ministra, jednog civilnog člana vladajućeg Suverenog saveta i nekoliko guvernera država i šefova političkih partija.

Sudan je na ivici građanskog rata nakon neuspelog državnog udara od prošlog meseca, koji je ponovo pokrenuo optužbe između vojske i civilnih grupa koje su trebale da podele vlast nakon svrgavanja bivšeg lidera Omara al-Bašira 2019. godine.

Bašir je svrgnut i zatvoren nakon višemesečnih uličnih protesta, a politička tranzicija dogovorena nakon njegovog svrgavanja trebalo je da dovede do održavanja izbora do kraja 2023. godine.

Kako su napetosti eskalirale ovog meseca, koalicija pobunjeničkih grupa i političkih partija pridružila se vojsci, a pristalice vojske organizovale su jednu akciju ispred predsedničke palate pozivajući na raspuštanje civilne vlade.

Istovremeno, nekoliko ministara u vladi je prošle nedelje učestvovalo u velikim protestima organizovanim u nekoliko delova Kartuma i drugim gradovima protiv mogućeg vojnog preuzimanja vlasti.

Izvor: rs.sputniknews.com

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime