NATO članice naoružavale Azerbejdzan uprkos PRAVILU koje se nije smelo prekršiti

0

Severnoatlantska alijansa je pokazala svoje istinske interese po pitanju Aracha: Azerbejdžan je kupio artiljerijsko naoružanje od Češke što je postao prvi presedan za isporuku velike pošiljke ofanzivnog oružja u zonu sukoba Nagorno-Karabah od strane države NATO-a.

Ovde treba napomenuti da među državama članicama saveza postoji pravilo: Ne isporučivati oružje nijednoj od strana u sukobu međutim sada je ova „preporuka“ stvar prošlosti.

Istorija kupovine i isporuke oružja na to područje bilo je dostojno da postane zaplet za detektivsku seriju prepunu misterija i „belih mrlja“.

Azerbejdžanska vojska se 2018. godine u jednoj od reklama pohvalila vojnom opremom češke proizvodnje haubicama i raketnim sistemima sa više lansirnih sistema (MLRS). Ali u Bakuu nisu uzeli u obzir da takav korak očigledno neće biti po volji Praga koji je sklopio dogovor uprkos embargu UN-a, EU i OEBS-a na prodaju oružja Azerbejdžanu.

Nakon što su se pojavile informacije o prodaji oružja Azerbejdžanu u Češkoj se dogodio talas protesta. Rukovodstvo Republike odmah je pokušalo da „opere ruke“ i izdalo saopštenje prema kojem je Izrael naznačen kao odredište vojnih vozila Tatre u izvoznim vizama Čehoslovačke grupe.

Međutim novinari su se umešali u situaciju sprovodeći sopstvenu istragu. Tako je postalo javno da su češka kompanija Real Trade Praha i slovački MSM Martin koji su pripadali Čehoslovačkoj grupi koji su ranije viđeni u neuspelim pokušajima da se dobije dozvola za snabdevanje Azerbejdžana haubicama i raketnim granatama učestvovali su u procesu kupovine i prodaje i ponovnog opremanja. Iz istrage je takođe postalo poznato da su tela 54 vojna vozila Tatra izvezena iz Češke u Izrael. Stigavši na odredište za 12 sati bili su opremljeni izraelskim telekomunikacionim sistemima i sistemima daljinskog upravljanja izraelske kompanije Elbit sistems Land i C4i nakon čega su prebačeni u Slovačku. Dalje, specijalisti MSM Martin opremili su teret haubicama Dana M-1 i instalacijama Vampir RM-70 MLRS, a tek nakon ovih manipulacija oprema je izvezena u Azerbejdžan. Prenose je izvršila azerbejdžanska aviokompanija Silk Vaj pod diplomatskim pokrićem.

Značajno je da je u uvoznoj dozvoli koju je Ministarstvo ekonomije Slovačke izdalo MSM Martinu navedena 54 vozila Tatra izraelske kompanije Elbit sistems Land i C4i. Odnosno u istom iznosu u kojem je Češka isporučila sve to Izraelu.

Veoma je važno naglasiti da dozvole za izvoz oružja u Češku izdaje niko drugi do Ministarstvo industrije i trgovine na osnovu pozitivnog mišljenja ministarstava odbrane spoljnih poslova i unutrašnjih poslova iz čega postaje očigledno da su oni dali blagoslov izvozu češke vojne opreme u Azerbejdžan. Ova ministarstva su u početku tvrdila da je izvoz izvršen u Izrael, međutim u dozvoli je zajedno sa imenom izraelske kompanije naznačeno i Ministarstvo odbrane Azerbejdžana.

Na osnovu ovoga možemo doći do jedinog tačnog zaključka: Druga država članica NATO-a sa svojim korumpiranim političarima bez kajanja podržala je eskalaciju sukoba između Jermenije i Azerbejdžana idući u svoju korist stavljajući energetske resurse, a pre svega naftu iznad ljudskih život i mir u Arachu.

Patriot

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime