NATO potopio rusku nuklearnu podmornicu! Komandant ruske flote otkrio sve detalje!

0

Admiral Vjačeslav Popov, bivši komandant ruske Severne flote, tvrdi da je ruska nuklearna podmornica Kursk potonula 2000. nakon sudara sa NATO podmornicom.

Popov je u intervjuu za agenciju RIA Novosti rekao da sa verovatnoćom od 90 odsto može da kaže ime te NATO podmornice, ali da nema dokaze za to.

Prema njegovim rečima, podmornica NATO je pratila Kursk, ali mu se previše približila.
Popov tvrdi da je i NATO podmornica oštećena u sudaru sa Kurskom i usled eksplozije municije na ruskoj podmornici, ali da je, kada je ponovo mogla da se pokrene, otišla u svoju bazu.

On takođe navodi da je ruska protivpodmornička avijacija kod obala Norveške pronasla stranu podmornicu koja se sudarila sa Kurskom.

Istakao je da su se vežbe Severne flote u avgustu 2000. odvijala i u neutralnim vodama.

Prema izveštajima pojedinih medija, u zoni u kojoj je izvođena vežba u vreme nesreće bile su nuklearne podmornice američke mornarice Memfis i Toledo, kao i podmornica Splendid britanske mornarice.

RIA Novosti navodi da je portal Njuz24 preneo da je rusko Ministarstvo odbrane zatražilo od Pentagona da pregleda podmornice Memfis i Toledo, ali da je taj zahtev odbijen i da je odgovoreno da su „sve podmornice u ispravnom stanju“.

Isti odgovor dobijen je i iz Londona, preneo je portal.

Kursk je potonuo 12. avgusta 2000. u Barencovom moru, 175 kilometara od Severomorska, na dubini od 108 metara. Prema zvaničnoj verziji, nesreća je posledica eksplozije torpeda na podmornici i naknadne detonacije municije, tokom vežbi Severne flote. Poginulo je svih 118 članova posade podmornice.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime