NATO ZVANIČNIK SKRESAO ZAPADU U INTERVJUU ZA AP Nabavka vojne opreme odluka je države, Srbija ima pravo da slobodno bira

0
Foto: Ministarstvo Odbrane

Povodom vesti da Srbija razmatra da od Kine kupi savremeni raketni odbrambeni sistem FK-3

VAŠINGTON – Zvaničnik NATO koji je želeo da bude anoniman izjavio je da je nabavka vojne opreme odluka države i da Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane.

On je to rekao agenciji AP, a povodom vesti da Srbija razmatra da od Kine kupi savremeni raketni odbrambeni sistem FK-3.

“NATO i Srbija su bliski partneri i posvećeni smo jačanju našeg partnerstva sa Srbijom uz puno poštovanje njene politike neutralnosti”, rekao je NATO zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti.

Kako navodi američka agencija, rusko i kinesko naoružavanje Srbije, kao i njihov rastući politički i ekonomski uticaj sa zabrinutošću posmatraju i na Zapadu i u susednim zemljama.

Agencija dalje navodi da je Srbija, koja zvanično želi da se pridruži EU, proglasila vojnu neutralnost 2006. godine i pridružila se programu NATO “Partnerstvo za mir”, kao i da se predsednik predsednik Aleksandar Vučić protivi članstvu u Alijansi, iako su skoro sve zemlje u okruženju već članice.

Dalje se podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je Srbija razmišljala, ali da još nije kupila sistem FK-3, izvoznu verziju sistema srednje generacije HK-22.

AP navodi da je Srbija vojsku uglavnom unapređivala ruskim avionima i oklopnim vozilima, a prošlog meseca je primila šest kineskih izviđačkih bespilotnih letelica, po čemu je postala prva evropska država koja je postavila kineske bespilotne letelice.

Američka ambasada u Beogradu saopštila je da je nabavka vojne i odbrambene opreme suverena odluka svake države, ali da bi vlade trebalo da shvate kratkoročne i dugoročne rizike i troškove povezane sa poslovanjem sa kineskim kompanijama.

Na to je, podseća AP, Vučić reagovao izjavom da “kad god Srbija odluči da kupi nešto, neko ima nešto protiv toga” i dodao da raketni sistem FK-3 nije na listi američkih sankcija protiv Kinhe i da kupovina zavisi od finansijskog dogovora.

“Donećemo tu odluku kao slobodna i suverena zemlja”, rekao je Vučić.

(Kurir.rs/Tanjug)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime