Ne prestaju tenzije u jevrejskoj zajednici u Beogradu, država ignoriše probleme

0

Tenzije u jevrejskoj zajednici ne prestaju. Nakon zauzimanja prostorija Jevrejske opštine Beograd u februaru i višemesečnih protesta, uprava koju predvodi Aleksandar Jinker zauzela je prostorije beogradske sinagoge. I dok iz rukovodstva JOB-a, koje predvodi Danilo Medić poručuju da je samoproglašena uprava nasilno preotela taj verski objekat, struja koja ne priznaje Medićevo vođstvo poručuje – ne možemo da preotmemo ono što je naše.

Od službe u petak na kapiji su lanci, obezbeđenje ispred nje je novo, a iza su članovi Jevrejske opštine Beograd koje vodi Aleksandar Jinker, kojima na pamet ne pada da kroz nju puste, kako kažu, legalno smenjenu upravu Danila Medića. Sa suprotne strana stiže optužba – reč je o već viđenom upadu.

“Ja moram da primetim da je to povezano sa izvršnom odlukom suda da ta ista grupacija, koja je izgleda ovog puta to uradila uz pomoć navijača Partizana, jer takve informacije dobijamo i od MUP-a, da su oni u martu ove godine upali u prostorije Kralja Petra 71a i tek ove sedmice je doneto izvršno rešenje kojim se nalaže i tom samozvanom predsedniku Aleksandu Jinkeru i svima ostalima da napuste prostorije, rekao je predsednik Jevrejske opštine Zemun Nenad Fogel.

Uprava koja ne priznaje predsednika Danila Medića ostala je sinoć uz rabina Isaka Asiela, kako kažu – u svojoj sinagogi, zbog dopisa koji su smenjeni čelnici poslali pre dva dana, a u kom navode da će rabin biti zamenjen i iseljen iz sinagoge.

“Zbog svih zloupotreba i iznošenja neistina u javnost, čime je urušio ugled naše zajednice, kao i zbog činjenice da je organizovao siledžijski upad u prostorije JOB, direktno radio na razaranju i podstrekivanju sukoba unutar zajednice, Veće JOB je donelo odluku da Nenadu Asiću zabrani svaku aktivnost u JOB što uključuje i vršenje službe u sinagogi koja pripada JOB”, navodi se u saopštenju JOB-a.

U Medićevom JOB-u tvrde da Jinkerovim i Asielovim pristalicama nisu pomagali samo navijači već i desničari. Te optužbe nova uprava odbacuje i dodaje, nezadovoljstvo zajednice je dovelo do ovoga.

“Očigledno su, određeni broj naših članova, prevashodno mladih, revoltirani ovime, izašli ovde, mi smo svi bili u sinagogi, tako da ne mogu da tvrdim šta se tačno desilo, ali su na neki način sklonili obezbeđenje sa, pretpostavljam, nekim svojim drugarima i došli i rekli da smo sada ovde”, kaže novoizabrani predsednik JOB-a Aleksandar Jinker.

N1: Znači, navodi o desničarima i navijačima su netačni?

Jinker: Apsolutno. Ne znam gde bi to moglo, kako bi to mogli da kvalifikujemo nekoga kao da je neko desničar. Pa i u jevrejskoj tradiciji nije, u istoriji nije bilo da sarađuje sa desničarima, naprotiv.

Iako dijametralno suprotnih stavova, obe frakcije najveće jevrejske opštine u Srbiji saglasni su u jednom – situacija je loša i potrebno je da reaguju nadležne institucije koje, umesto toga, već duži period ignorišu probleme u njihovoj zajednici.

N1

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime