NE ZNA SE KAKO ĆE IZGLEDATI NASTAVA OD 1. SEPTEMBRA! Ali, sada su se pojavili NOVI PREDLOZI

0

U toku naredne nedelje bi trebalo da dosta odluka bude zvanično

Kako će od 1. septembra izgledati nastava u školama širom Srbije konačno bi trebalo da bude poznato početkom sledeće nedelje.

Ministar prosvete Mladen Šarčević pre desetak dana prezentovao je veoma detaljan predlog rada u novojškolskoj godini, a vreme će tek potvrditi koliko je realna njegova realizacija.

Nedugo zatim i nekoliko članova Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19, iznelo je mišljenja o ovom planu uz napomenu da su “potrebne određene dorade”, odnosno da je potrebno “razjasniti nekoliko dilema”.

A onda su stigli još neki predlozi samih prosvetara.

– U uslovima onlajn nastave ocenjivanje nema nikakvog smisla, jer je primećeno da je broj odličnih učenika u gimnazijama sa 40 do 45 odsto porastao na do 60 odsto. Upravni odbor Društva direktora škola će sledeće nedelje održati sastanak na kome ćemo kao praktičari koji organizuju nastavu u školama ponuditi svoja rešenja i ideje Ministarstvu prosvete kako bi nastava mogla da izgleda od 1. septembra – rekao je za “Danas” Ivan Ružičić, predsednik UO Društva direktora škola Srbije.

Komentarišući predložene modele organizacije nastave koje je izneo ministar Šarčević, Ružičić je napomenuo “da se mora izbeći da nastavnici dva puta predaju istu lekciju jer bi to bilo teško organizovati, a s druge strane bi bilo veliko opterećenje za prosvetne radnike”.

On smatra da se nastava može organizovati tako da časovi traju od 30 do 35 minuta, a da u učionicama bude po 15 učenika. To, međutim, ne znači da nastavnici posle rada u školi, od kuće drže onlajn nastavu drugoj polovini odeljenja.

– Moja ideja je da se odeljenja podele na pola, da nastavu u školi jedne nedelje sluša jedna polovina, a naredne nedelje druga. Ideja je da se „vežu“ po dva učenika, da onaj ko je te nedelje u školi šalje materijale učeniku koji je kod kuće, a naredne nedelje da se zamene. Tako bi svako imao priliku da pita nastavnika ono što mu nije jasno kad nije bio u školi – objasnio je za “Danas” Ružičić.

Predsednik UO Društva direktora škola Srbije je izneo još jedan predlog. I to da se napravi klizni raspored zvonjenja, kako na odmor ne bi u isto vreme izlazili svi učenici.

– Uz poštovanje opštih sanitarno-higijenskih uslova koje treba da donesu nadležne službe, svakoj školi bi trebalo prepustiti autonomiju da nastavu organizuje u skladu sa svojim kapacitetima – smatra Ružičić.

Ružičić tvrdi da su nastavnici spremni i da sami snimaju svoje časove koje bi „kačili“ na sajt škole, te da za Ministarstvo prosvete ne bi bio veliki trošak da nabave određeni broj kamera svakoj školi.

Espreso, BLic

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime