NEĆETE MOĆI VIŠE DA PUTUJETE SA KNJIGAMA! Slede nova pravila, najavljene i KAZNE!

0

Knjige preko grane samo uz dozvolu!

Ukoliko planirate da iz Srbije ponesete knjige iz svoje lične biblioteke, nemojte se frapirati ako vam na carini budu tražili da im pokažete dozvolu za njihovo iznošenje. Naime, za iznošenje knjiga potrebno je imati rešenje koje izdaje Narodna biblioteka Srbije (NBS), a za to treba platiti i posebne takse državi.

Da je potrebna dozvola za iznošenje knjiga iz lične biblioteke, potvrđuju i iz Uprave carina.

– Ako je reč o knjigama koje se koriste za vreme putovanja ili godišnjeg odmora, a svakako niko na odmor ne nosi celu biblioteku, za njihovo iznošenje nisu potrebne nikakve dozvole. Ukoliko želite da iz Srbije privremeno ili trajno iznesete sve knjige iz svoje lične biblioteke, potrebno je da pribavite dozvolu Narodne biblioteke Srbije, kako biste imali dokaz da među vašim knjigama nema starih i retkih primeraka, odnosno knjiga od umetničkog, istorijskog ili kulturnog značaja (za koje je jedino potrebna dozvola za izvoz) – kažu za „Alo!“ u Upravi carine.

U to se nedavno uverio i Luka Matić iz Osijeka, koji je morao da prijavi i popiše svojih skoro 400 knjiga koje je, prilikom selidbe iz Beograda, planirao da prenese u Hrvatsku. On je platio i administrativnu taksu ,kako bi se utvrdilo da li se među knjigama nalazi kulturno dobro koje uživa zaštitu države.

Naime, Luka se pre dve godine doselio u Beograd, a glavni grad Srbije odlučio je da napusti kada je dobio posao u Hrvatskoj.

Kada je želeo da preseli i kućnu biblioteku, sačinjenu mahom od knjiga koje je sa sobom doneo u Srbiju i koje je sada želeo da vrati nazad u Hrvatsku, od agencije za selidbe saznao je da postoji procedura kada se knjige iznose preko granice.

Naime, NBS, koja izdaje dozvolu, tražila mu je da napravi spisak svih publikacija koje želi da iznese iz naše zemlje, da im taj spisak dostavi, kao i da plati taksu. Na osnovu tog spiska, Luki je NBS izdala rešenje o dozvoli trajnog izvoza. NBS je i utvrdila da se u njegovoj biblioteci ne nalazi kulturno dobro koje je pod zaštitom države i da je to bio cilj ove procedure.

Inače, Srbija nije jedina država koja ima propisanu proceduru kada je reč o iznošenju knjiga van države.

Ne može bez rešenja

Iz NBS za RSE navode da su građani koji privremeno ili trajno iznose knjige dužni da im podnesu zahtev za izdavanje dozvole. Nakon stručne provere, donosi se Rešenje o dozvoli privremenog/trajnog izvoza. Rešenje se dobija ukoliko se među knjigama ne nalazi građa koja ima status kulturnog dobra. Za izdavanje rešenja plaća se naknada NBS-u u iznosu od 1.320 dinara (oko 11 evra) i republička administrativna taksa u iznosu od 870 dinara (oko 7,5 evra).

Espreso

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime