NEČUVENO: Srbin ide u Knin na obeležavanje Oluje da slavi zločin nad našim narodom

0

Funkcioner srpske stranke u Hrvatskoj SDSS i novoizabrni potrepdsednik hrvatske vlade Boris Milošević pristustovaće obeležavanju godišnjive vojno-policijske akcije “Oluja” u Kninu 5. avgusta, objavio je portal Index.

Dok se u Hrvatskoj, u Kninu, godišnjica te akcije proslavlja, za Srbiju ona predstavlja težak zločin etničkog čišćenja i takođe se obeležava komemoracijom žrtvama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da lično ne može da podrži prisustvo političkih predstavnika srpskog naroda na proslavi “Oluje” u Kninu, ali da će se truditi da ih razume ako takvu odluku donesu.

“Trudiću se da ih razumem i nastavićemo da radimo sa njima i na pomirenju sa Hrvatima i Hrvatskom, ali to može samo uz postovanje svih zrtava”, poručio je Vučić.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je sa SDSS i predstavnicima srpske manjine postignut dogovor da će obeležavanju “Oluje” prisustovati potpredsednik Vlade Boris Milošević.

“Mislim da je to dobro i korisno, korisno pre svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj prošlosti i snažna je poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcioniše danas”, rekao je Plenković gostujući na RTL-u.

Na pitanje novinarke da li će u Kninu biti i Milorad Pupovac, premijer je odgovorio da su sve vreme “razgovarali o tome da u Kninu 5. avgusta budu svi članovi Vlade” i dodao da je ono što je on želeo upravo to da Boris Milošević kao član Vlade bude u Kninu.

Plenković, prenosi Hina, takođe je rekao da će potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na obeležavanju zločina koji je počinjen u Gruborima nakon “Oluje” i na taj način “poslati snažnu poruku Vlade o tome da treba poštovati sve žrtve i dostojno obeležiti ta mesta”.

(Kurir.rs/Tanjug)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime