NEIZDRŽIVO ZA GRAĐANE BiH pred apokalipsom zbog rasta cena, zovu Srbiju u pomoć!

0

Uz ulje, brašno, sve vrste mesa, pa i ostale životne namirnice, i cena piletine u BiH u naglom je porastu.

Za razliku od prošlogodišnjih 8,50 KM, cena pilećeg filea ovih dana dostiže cenu od 14 KM po kilogramu, ali najviše zabrinjava podatak da niko ne može proceniti gde je kraj nekontrolisanim poskupljenjima.

Tri meseca

U Udruženju peradara FBiH kažu da je osnovni uzrok nedostatak žitarica na tržištu. U BiH, koja je ovisna o uvozu, proizvođači stočne hrane poseduju zalihe za najduže mesec.

– Mi se u ovom trenutku nalazimo pred nestašicom žitarica, koja može imati apokaliptične razmere. Nakon tih mesec sva buduća proizvodnja je prilično upitna, posebno nakon što je Srbija, kao najveći dobavljač žitarica za BiH, zatvorila svoje tržište za BiH. Veće ministara je, na našu inicijativu, pre nekoliko dana uputilo poziv Vladi Srbije da skine tu meru kada je u pitanju BiH, još čekamo odgovor, a pozivam nadležne da se više aktiviraju na toj bilateralnoj komunikaciji i što pre otkoče to pitanje – kaže Pero Nikić, predsednik Udruženja peradara FBiH.

Dodaje da je peradarska proizvodnja enormno poskupela i zbog ogromnog rasta cena goriva, rada i električne energije. Iako je BiH u ovoj grani proizvodnje bila lider u regionu, nove okolnosti peradare su dovele u poziciju da očekuju pomoć entiteta.

– Razumemo i saosećamo s građanima koji su se našli na udaru visokih cena, ali tražimo razumevanje, jer mi u ovakvom ambijentu mnogo manje zarađujemo nego u vreme kad je tržište bilo stabilnije – dodaje Nikić.

Čista zarada

Ekonomski analitičar Igor Gavran očekuje da mere susedne Srbije neće dugo biti na snazi i da će izvoz žitarica susedima, u skladu s obećanjima predsednika Aleksandra Vučića, biti omogućen čim sebi osigura dovoljne zalihe.

– Ako u vreme dugotrajne nestabilnosti i kontinuiranog rasta cena kompanije nisu u stanju planirati odgovarajući nivo zaliha osnovnih komponenti proizvodnje, već im je jedini odgovor na svaki poremećaj trenutno poskupljenje, zaista se postavlja pitanje da li se stvarno loše planiralo i upravljalo zalihama ili se jednostavno koristi situacija da se poveća zarada – ističe Gavran.

Zašto nema zaliha
On podržava zahteve peradara da im vlasti pomognu, naprimer, plasmanom žitarica iz robnih rezervi po nižim cenama, ali još jedanput ukazuje na iritirajuću praksu u BiH da svaki dodatni trošak udari građane po džepu.

– Želim naglasiti da ne optužujem domaće proizvođače da iz pohlepe povećavaju cene, što apsolutno verujem da rade trgovci gorivom, ali neozbiljno mi je da niko nema zaliha ničega i da sve odjednom poskupi jer je na nekoliko sedmica prestao uvoz iz jedne države – kaže Igor Gavran.

Alo.rs/Avaz

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime