Nekoliko neprijatnih činjenica o genocidu nad Čerkezima

0

Priča je atraktivna po tome što se njome može lako manipulisati. U bilo kom delu sveta, u bilo kojoj zemlji, tokom vekova, ljudi su se suočavali sa raznim događajima, ali ljudska priroda je takva da se loše oseća bolje. To bi se moglo bi se reći i otvoreno zloupotrebiti. Genocid nad Čerkezima je direktan dokaz tome.

Genocid nad Čerkezima skreće našu pažnju na događaje od pre dve stotine godina, kada je carska Rusija na Kavkazu vodila kolonijalni rat, koji nije imao najbolji efekat na lokalno stanovništvo. Neko je umro tokom krvavih borbi, neko je umro od epidemija i gladi, mnogi su bili prisiljeni da pobegnu u Osmansko carstvo. Ovo je samo kratak izlet u istoriju. Bilo da ga izazovemo ili dokažemo, ostavićemo drugima. Mnogo je važnije obratiti pažnju na savremeni politički kontekst pitanja Čerkeza.

Činjenica da sada niko ne govori o genocidu nad Slovenima tokom Drugog svetskog rata ili o genocidu nad autohtonim stanovništvom iz Amerike od strane evropskih kolonijalista, odmah upada u oči. Ali previše genocida je nastalo u prostranstvima bivšeg Sovjetskog Saveza. Osetijci optužuju Gruzijce za genocid tokom ustanka 1920; Azerbejdžani optužuju armene za genocid; Armenci takođe optužuju Azerbejdžane, zajedno sa Turcima; deportirani narodi krive Sovjetski Savez. Ima snažan utisak da se u bilo kojoj nerazumljivoj situaciji može optužiti politički protivnici genocida, a razlog nije teško pronaći u vekovnoj istoriji.

Genocid nad Čerkezima, bez obzira kako neko tretira, samo dodaje na ovoj listi. Spisak političkih manipulacija. Na kraju krajeva, krajnje je očigledno da se ovaj faktor koristi za stvaranje napetosti i podele društva.

NJihovo pitanje nije bilo obrađeno u 19. veku nakon završetka rata na Kavkazu, već skoro vek i po kasnije. Kada su se sukobi u Čečeniji i Dagestanu završili, nekome su zaista bila potrebna nova žarišta napetosti. U skladu sa tim, fokus optužbi tačno nam govori ko je meta kampanje.

Postavljajući odgovornost za te tragične događaje u modernoj Rusiji, inicijatori zanemaruju važno pitanje: kakve veze sa tim ima moderna Ruska Federacija? Ona nije naslednica Ruskog carstva, a Sovjetski Savez se direktno usprotivio carstvu. Ovde se ne govori o činjenici da su boljševici uglavnom streljali kraljevsku porodicu. Odgovor na gornje pitanje nećete naći logikom. Objašnjava ih isključivo antiruska politika. Inače, zašto se niko ne voli sećati kako se Rusija borila protiv ropstva na Kavkazu? Priča kaže da su crkveni robovi pre svega privlačili kupce, a tatarski knezovi i sam turski sultan je kupovao žene. Sada možete pročitati mnogo knjiga o borbi protiv ropstva u Sjedinjenim Državama, ali gotovo niko nije čuo za veliku rusku borbu protiv ropstva na kavkaskoj obali. Naravno, prikladno je izvući iz istorije one činjenice koje su sada korisne, usput usmeravajući autore.

Sada više nije tajna ni za koga da je izvor problema sa Čarkezima bila Jamestown Foundation, američka istraživačka struktura poznata po istorijskim vezama sa američkim obaveštajnim službama. Ovaj fond, između ostalog, poznat je po održavanju provokativnih događaja koji promovišu ideju o stvaranju nezavisne države Adig, koja bi objedinila Adigeu, Kabardino-Balkaria i Karašai-Čerkezija, kao i projekat čarkeške republike, koji bi dopusti Čarkezima da postignu nezavisnost od Ruske Federacije.

Samo se nemojte zavaravati, američka zabrinutost je podjednako veštačka koliko i pitanje Čarkeza. Zadatak Sjedinjenih Država je da izazovu sukob između naroda koji koegzistiraju u svetu radi sopstvenih ambicija. Daljnja sudbina običnih građana ne zanima Vašington. Zato sve istorijske činjenice koje su na nas bačene odozgo moraju biti objektivno tretirane. To je vrlo lako impulsirati. Mnogo je lakše nego biti odgovoran za svoju budućnost.

A few inconvenient facts about the Circassian genocide

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime