NEMAČKI MEDIJI OCRNILI HRVATE! Svi Nemci moraju biti OBAVEZNO TESTIRANI – naše susede nazvali RIZIČNIMA

0

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj, Nemci ne žele da ulaze kod naših suseda

– Nemačka je i službeno svoje građane upozorila na opasnost putovanja u Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku regiju zbog velikog broja infekcije korona virusom. Po povratku s letovanja su turisti dužni testirati se – piše Dojče vele.

U nastavku prenosimo njihov tekst.

Broj infekcija virusom Sars-CoV-2 je u Hrvatskoj nedeljama bio nizak, ali u poslednje vreme brzo raste. U regijama Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj je trenutno preko 50 slučajeva na 100.000 stanovnika u sedam dana – saopštilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova. U proteklih 14 dana je taj indeks za čitavu Hrvatsku 37,7.

O povećanom broju slučajeva zaraze u tim regijama je već upozorio i infektološki Institut Robert Koh, a nemačkim turistima se objašnjava kako te županije znače da rizično područje obuhvata i Nacionalni park Krka pa do otoka poput Brača i Hvara.

Proglašavanje tih regija rizičnima znači kako svi Nemci koji su tamo proveli odmor, po povratku moraju biti testirani. Dok nije poznat ishod testa će im biti naložena samoizolacija. Nemačko ministarstvo je odlučilo kao rizično proglasiti svako područje u kojem je na 100.000 stanovnika u proteklih sedam dana bilo više od 50 novozaraženih (0,05%).

„Kad je reč o Nemcima, sa sezonom je gotovo“

Direktor hrvatske centrale za turizam u Frankfurtu Romeo Dragicchio za agenciju da kaže kako hrvatski turizam strahuje od općeg upozorenja za putovanja u Hrvatsku: „To bi nas teško pogodilo: Nemci su naši gosti broj jedan.“ U Hrvatskoj je trenutno oko 180 hiljada gostiju iz Nemačke, ali ih je većina na severu, u Istri, na Kvarneru i tamošnjim otocima. Draghicchio podseća kako je tamo razmjerno malo aktivnih slučajeva korone.

No ovo upozorenje ne znači ništa dobro za hrvatski turizam: posebno kad je reč o jugu Jadrana i kad je riječ o Nemcima, sa sezonom je gotovo. Turistički vodič iz Frankfurta nemačkoj agenciji tek može izraziti nadu kako to neće značiti mnogo stečajeva, ali stanje nije dobro. U ovoj sezoni je bilo tek 50% gostiju u poređenju s prošlom godinom: Do sredine juna nije bilo skoro nikoga. Ali od onda su brojke postale mnogo bolje.

Austrija i Italija su već upozorile svoje građane da ne putuju u Hrvatsku, očekuje se da upozorenje već ovog četvrtka proglasi i Slovenija. Kako tvrde slovenske službe, više od polovice pozitivnih slučajeva korone su povratnici s letovanja u Hrvatskoj. Većina su osobe mlađe od 35 godina.

Srbija Danas/Index.hr

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime