Nestorović ponovo „uspeo“ da uvredi Rome: „Došlo je do kraja kada mora ko Cigani na suđenju…“

0
Foto: SKRINSOT JUTJUB

Unija Roma Srbije izrazila je duboko zgražavanje i gorčinu zbog kontinuiranog i nečuvenog ponašanja doktora i narodnog poslanika Branimira Nestorovića“.

Unija je saopštila da Nestorović ponovo širi mržnju prema Romima na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, prenosi N1.

U apelu u kom se poziva na reakciju državnih institucija, Unija Roma navodi da smo „ponovo svedoci sramotnog vređanja romske zajednice od strane doktora i poslanika Nestorovića“, tokom gostovanja na televiziji Happy, gde je ponovo uvredio romsku zajednicu koristeći neprihvatljive i uvredljive izraze „Cigani“.

Naime, Nestorović je izjavio: „Došlo je do kraja kada mora ko Cigani na suđenju…“

„Napominjemo da prethodni incidenti u kojima je Nestorović iznosio rasističke izjave iz Narodne skupštine prema Romima nisu naišli na adekvatnu reakciju. Nečinjenje nadležnih organa predstavlja opasnu nemoć koja podstiče ponovna vređanja i širi atmosferu netrpeljivosti. Ovakvi incidenti ne samo da povređuju dostojanstvo romske zajednice, već i šalju jasnu poruku da političari mogu slobodno iznositi uvredljive izjave bez ikakvih posledica“, ističe se u saopštenju.

Unija Roma Srbije je zahtevala izvinjenje od strane Nestorovića ali je ono izostalo, a ponovno vređanje Roma jasno pokazuje duboko ukorenjene rasističke stavove doktora i poslanika Nestorovića, navodi Unija.

„Ono što je još poražavajuće jeste izostanak bilo kakve reakcije od strane državnih institucija, i pored apela romske političke partije Unije Roma Srbije. Očekivali smo odgovornu reakciju državnih institucija, svih parlamentarnih političkih partija, koje smo više puta pozivali da osude ovakve rasističke izjave. Tražili sastanke kako bismo izrazili zabrinutost zbog porasta govora mržnje prema romskoj zajednici i na kojim bi predlagali mere za suzbijanje netolerancije prema Romima, nažalost, svi naši apeli su ostali bez odgovora, izostala je reakcija, a time i jasan signal da li će se ovakvo ponašanje i dalje tolerisati ali i garancije da će ovakvi slućajevi u budućnosti biti sankcionisani“, ističu iz Unije.

U saopštenju se navodi da očekuju od televizije Happy da odmah javno osudi ovakav govor mržnje i iznese javno izvinjenje romskoj zajednici.

„Emitovanje ovakvih izjava na televiziji sa javnom frekvencijom je nedopustivo i televizija ‘Happy’ mora preuzeti odgovornost za svoju ulogu u širenju diskriminacije. Dodatno, izostanak reakcije urednika emisije i voditelja na ovaj gnusan govor dodatno ukazuje na duboko ukorenjene probleme u medijskom sektoru kada su u pitanju pripadnici romske nacionalne manjine. Njihova pasivnost je u najmanju ruku saučesništvo u širenju rasističkih stavova“, piše u saopštenju.

Unija Roma Srbije poziva sve građane, nevladine organizacije i institucije da se pridruže u osudi ovog sramotnog ponašanja.

„Građani zaslužuju javne ličnosti koje promovišu toleranciju, jednakost i poštovanje, a ne one koje podstiču mržnju i diskriminaciju“, zaključuju.

Izvor: 021.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime