NESTRUČNI NAM POPRAVLJAJU LIFTOVE? Srbiji fale obučeni monteri i serviseri, zanimanje gotovo nestalo sa tržišta

1

Monter i serviser liftova su zanimanja koja su u Srbiji gotovo nestala, zbog čega su brojne firme prinuđene da primaju radnike koji nisu dovoljno obučeni za obavljanje tog složenog posla.

Poslodavci se sve češće žale da im se na oglase ne javljaju osobe mašinske i elektrotehničkih struka, već onih sa gimnazijskim obrazovanjem, čak i konobari, jer je taj posao veoma dobro plaćen, često i dvostruko više od proseka u Srbiji, piše današnja “Politika“.

Zbog deficita kadrova na tržištu rada, ali i činjenice da u našoj zemlji nema škole koja zvanično obrazuje ovaj profil majstora, firme često u svoje redove primaju i one iz drugih struka, organizujući za nove kolege interni sistem obučavanja.

 FOTO: SHUTTERSTOCK

Profesor Nenad Zrnić tvrdi da je za montažu i popravku liftova pre svega neophodno odlično poznavanje mehanike i elektronike, ali i da obučavanje novih majstora nije jednostavan, brz i jeftin posao.

“Sve češće se na gradilištima dešava da se probijaju rokovi, jer nema majstora koji bi radili taj posao. Inače , posao montera je složeniji od onog kojim se bave serviseri”, kaže Zrnić.

Da bi se nešto promenilo na bolje, Privredna komora Srbije (PKS) pri kojoj funkcioniše i Savet za liftove, odlučila je da uz pomoć švajcarske vlade razvije novi program obuke za montere i servisere liftova. Program bi kako najavljuju, trebalo da bude osmišljen do aprila, piše Marija Brakočević za “Politiku”.

“Razmišljalo se o tome da li je za obrazovanje montera i servisera liftova primamljiviji formalni model kroz dualno obrazovanje ili program obučavanja kroz prekvalifikacije i sertifikovane obuke, što se ispostavilo kao bolja varijanta. Novi program obuka biće dobra prilika za sve one koji su završili tehničke i elektro škole da se dokvalifikuju, jer je posao servisera i kontera i te kako dobro plaćen: oko 90.000 do 100.000 dinara, dok vrhunski stručnjaci mogu da zarade i dvostruko više”, kaže za taj list predsednik Saveta za liftove i profesor Nenad Zrnić.

Da je za Srbiju bolje u ovom trenutku da ima razvijen program obuka za montere i servisere liftova u neformalnom, nego u redovnom sistemu obrazovanja, potvrđuju i u PKS.

Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike, podseća da su i same kompanije zaključile da nije bezbedno da se učenici uzrasta od 14 do 18 godina obrazuju i usavršavaju u realnom radnom okruženju.

 FOTO: SHUTTERSTOCK

“Uvek treba imati na umu uslove bezbednosti i zaštite zdravlja prilikom učenja. Zato smo se i opredelili za drugi pravac deolvanja, a to j erazvoj neformlane obuke za montere i servisere liftova”, kaže Kovačević, podvlačeći da PKS neće preuzeti program obuke iz Švajcarske, već se ga razvijati u saradnji sa srpskim privrednicima, dok će Vlada Švajcarske pružiti finansijsku podršku razvoju programa.

blic

1 komentar

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime