Neverovatno otkriće objavljeno u Nature Astronomy: Sonda Vojadžer 2 je ušla u međuzvezdani prostor

0

Nakon mnogo godina putovanja, dve semirske letelice Vojadžer su doprinele da saznamo nove činjenice o strukturi Sunčevog sistema. Naime, iako ove letelice već “rade” pune 42 godine, njihov sistem idalje odlično funkcioniše te pomoću njih nastavljamo istraživati naš Sunčev sistem.

Naučnici su, analizirajući podatke koje su dobili, razvili oblik ogromnog magnetnog balona koji okružuje sunce. Iako možda neverovatno zvuči, ove dve letelice su na oko 10 milijardi milja daleko od zemlje.

U časopisu Nature Astronomy su naučnici detaljno otkrili svoja otkrića, objavljena u šest odvojenih studija.

Ed Ston, dugogodišnji naučnik projekta ovih misija je rekao: “Nismo imali dobru kvantitativnu ideju koliko je veliki mehur koje Sunce stvara oko sebe svojom sunčevom plazmom koja jonizuje solarni vetar i koja se radijalno udaljava od Sunca”.

“Sigurno nismo znali da bi svemirski brod mogao da živi dovoljno dugo da dođe do ivice i ostavi taj mehur iza sebe, kao i da uđe u međuzvezdani prostor.”

Plazma se sastoji od naelektrisanih čestica i gasa koji prožimaju prostor sa obe strane magnetnog mehura, poznatog kao heliosfera. Podaci merenja pokazuju da su sonde (koje su takođe identične) izašle iz heliosfere i ušle u međuzvezdani prostor. To je područje između zvezda.

Prva sonda, Vojadžer 1 je u taj prostor ušla u 2012. godini, dok je druga sonda, Vojadžer 2, u taj prostor ušla krajem 2018. godine.

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime