NEZAPAMĆENA DRAMA NA SRPSKOJ PLANINI! Sedam sati tražili ženu usred šume, na kraju su je našli sa UŽASNIM POVREDAMA

0

Upozorenje za ljubitelje prirode – maksimalan oprez prilikom kretanja na nepristupačnim terenima Stare planine!

Prava drama, na svu sreću sa srećnim krajem, desila se pre par dana na najnepristupačnijim delovima Stare planine kada je stena koja se otkotrljala, u jarugu duboku dvadeset metara, iznad Gornjeg piljskog vodopada, oborila četrdesetdevetogodišnju planinarku iz Beograda. Planinarka je prilikom pada u jarugu zadobila otvoren prelom noge, a samo zahvaljujući izuzetno požrtvovanoj reakciji ekipe pirotske Hitne pomoći, teško povređena planinarka je dobila terapiju na izuzetno nepristupačnom terenu i prebačena kasnije do pirotske bolnice gde je zbrinuta, nešto posle 22 sata. Cela akcija spasavanja trajala je bezmalo sedam sati.

Detalje ove drame za Pirotske vesti prenosi dr Gizela Kurilj, koja je na poziv u pomoć sa ekipom krenula put Stare planine nešto posle 15 sati popodne. Intervencija je trajala gotovo sedam sati i odvijala se po veoma nepristupačnim terenima, sa lošom pokrivenošću mobilnim signalom i teško prohodnom terenu.

-Čim smo dobili poziv odmah smo krenuli ka Toplom Dolu, a zapravo tačnu lokaciju nismo ni znali, jer je reč o veoma nepristupačnom terenu, već su nas telefonima navodili vodič Nenad Lazić i još jedan dobar poznavalac ovog kraja Ivica Golubović. Reč je o lokaciji koja se nalazi ispod mesta zvanog Grujin vrh. Na intervenciju smo pošli potpuno nepripremljeni za kretanje po izuzetno nepristupačnom terenu, ali smo uz veliko požrtvovanje, pre svega mojih kolega – medicinskog tehničara Milan Stamenkova i iskusnog vozača Zorana Latića, terenskim vozilom nekako uspeli da stignemo na par kilometara do povređene planinarke. Odatle smo, po izuzetno surovom terenu, oko kilometar i po nosili nosila i udlage. Zaista, zahvaljujući nadljudskim naporima kolega, uspeli smo da dođemo do mesta gde je planinarka pala u jarugu duboku dvadesetak metara, uspeli da siđemo do nje, da je obezbedimo, damo prvu terapiju. Stigli smo u zadnji čas, jer je već uveliko padao mrak, temperatura je brzo padala, na planini je već bilo prilično hladno pa je bila bukvalno trka sa vremenom, da se teško povređena planinarka transportuje najpre do džipa, po krajnje nepristupačnom terenu, a zatim do Opšte bolnice, s tim da smo usput često stajali i proveravali stanje naše pacijentkinje-kaže dr Kurilj za Pirotske vesti i dodaje da su prilikom izvlačenja pomagali i planinari iz Beograda i Novog Sada, bez kojih bi bilo gotovo nemoguće izvući ženu na nosilima iz jaruge i kasnije nositi do džipa po takođe teško prohodnom terenu.

Planinarka imala ogromnu sreću

Po rečima dr Kurilj, do nezgode je došlo podno vrha Grujin vrh, iznad Gornjeg piljskog vodopada, kada se stena odvalila i krenula na planinara i planinarku iz Beograda.

-Planinara je stena bukvalno “odgurnula” na stranu i on je prošao bez težih povreda, dok je ženu stena oborila u jarugu duboku dvadeset metara. Žena je zadobila otvoreni prelom butne kosti, a velika sreća je da je arterija prošla bez oštećenja jer bi u tom slučaju fatalan ishod bio neizbežan. Apelujemo na sve ljubitelje prirode da budu krajnje oprezni. Velikim požrtvovanjem ljudi ovoga puta uspeli smo da nađemo najpre lokaciju, a zatim i da saniramo povrede i transportujemo do bolnice, ali je maksimalan oprez, prilikom kretanja u ovakvim predelima, zaista neophodan-navodi dr Kurilj i dodaje da je planinarka u Opštu bolnicu transportovana nešto posle 22 sata.

(Espreso.rs / Pirotskevesti.rs)

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime