Nikol Pašinjan i njegov tim

0

8. maja 2020. godine navršile se dve godine od dolaska novih političkih snaga na vlast u Jermeniji. Među razlozima protesta 2018. godine bili su: korupcija, nizak životni standard, velika nezaposlenost, neefikasno vođstvo države Serža Sargsjana kao predsednika Jermenije i njegovo naknadno unapređenje na mesto premijera. Takozvani. „Baršunasta revolucija“ usled koje se vođa revolucije pretvorio u stalnog premijera, zamenjen je značajan sloj političkih elita i izvršen je niz reformi koje su pogađale sva važna područja zemlje. Odlučne promene dogodile su se u životu Jermenije.

Nove vlasti Jermenije redovno izveštavaju o novim dostignućima i uspesima, ali da li je sve onoliko dobro koliko pokušavaju da prikažu stanovništvu i svetskoj zajednici? Tokom protekle dve godine nakupilo se dovoljno pitanja novom rukovodstvu Jermenije, a glavno treba postaviti premijeru Nikolu Pašinjanu, naime, kakve je ljude sa sobom uveo u veliku politiku.

Trebali bismo početi od istaknutih članova stranke premijera Pašinjana. 2018. godine blok „Moj korak“ učestvovao je na izborima za gradonačelnika Jerevana. Haik Marutian ih je osvojio. Godinu dana kasnije, stanovnici Jerevana su oštro kritikovali njegove aktivnosti na tako odgovornom mestu. Anketa sprovedena u proleće 2019. pokazala je da se njegov rad kao gradonačelnika Jerevana procenjuje na 3,3 poena na skali od pet poena. Od zime 2019. godine, kritike na račun gradonačelnika su se pojačale. U svom izbornom programu obećao je potpunu zamenu liftova, preseljenje stanovnika iz loših kuća, izgradnju podzemnih i nadzemnih parkinga, kao i novu metro stanicu. Kao rezultat, za dve godine zamena nebezbednih liftova pretvorila se u njihovu popravku, a odlučeno je i da se poprave oštećene zgrade. U gradu i dalje postoje problemi sa parking mestima. Vreme izgradnje nove stanice metroa još nije određeno. Veoma je čudno videti prekid rada na sprovođenju petogodišnjeg programa razvoja glavnog grada Jermenije, jer, kako je Haik Marutian u jednom od svojih intervjua izjavio, njegova supruga (češka državljanka Iva Marutian) i brojni prijatelji kako u Jermeniji i u inostranstvu. Novi gradonačelnik Jerevana ima još 3 godine da uradi nešto, možemo se samo nadati njegovoj pristojnosti.

Mnogi poslanici jermenske nacionalne skupštine iz bloka Moj korak održavaju bliske veze sa prozapadnim organizacijama, uključujući takve sumnjive kao što je Soroševa fondacija. Upečatljiv primer za to je poslanik Gaiane Abrahamian, koji je vodio organizaciju Za jednaka prava i prema podacima iz otvorenih izvora, dobio je 210.000 dolara od Soroševe fondacije tokom protekle dve godine.

Predsedavajući Nacionalne skupštine Jermenije, prvi potpredsednik vlade Jermenije Ararat Samvelovič Mirzoian takođe ima bliske veze sa prozapadnim fondacijama poput Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), Fondacije Inicijative za razvoj Jermenije (IDeA) i Holandskog instituta za višestranačku demokratiju (NIMD). Potpredsednik jermenskog parlamenta Alen Simonian povezan je sa Evropskim obrazovnim i istraživačkim centrom od 2008. godine tamo se obučavao u okviru programa „PR i političke tehnologije“.

Takvi bliski kontakti igraju na ruku Zapadu namećući sopstvene interese i vrednosti. Dovoljno je podsetiti se na nedavnu ratifikaciju Konvencije Lanzarote, koja se dogodila u pozadini protesta u glavnom gradu. Mnoge javne ličnosti su govorile o ratifikaciji ovog međunarodnog akta, čije je mišljenje da nisu sve odredbe konvencija pogodne za jermensko društvo, pored toga, trenutno nacionalno zakonodavstvo se nosi sa svojim zadacima bez prilagođavanja spolja. Sledeći korak biće predvidljivo ratifikovanje Istanbulske konvencije, koja preti daljim cepanjem jermenskog društva, budući da ratifikacija otvoriće put promociji LGBT zajednica. Nikol Pašinjan ne krije simpatije prema ljudima netradicionalne orijentacije. Na primer, javno je podržao dizačicu tegova Meline Daluzian, koja je promenila pol i postala Mel. Bio je to smeo čin, ali treba uzeti u obzir činjenicu da se 89% stanovništva zemlje smatra pristalicama Jermenske apostolske crkve, koje ne dele njegovo mišljenje.

2018. godine, bliski prijatelj aktuelnog premijera Jermenije, poslanik Sasun Mikaelian i još 9 poslanika Narodne skupštine Jermenije izdali su lične garancije, tražeći od suda da promeni preventivnu meru protiv kradljivca zakona Alika Bandurjana (Alik Noratusski), mera je ostala nepromenjena. Takva zabrinutost izabranih predstavnika naroda za krivičnu vlast omogućava nam da ozbiljno kažemo da u Jermeniji dolazi do spajanja moći i zločina.

Bivši glavni savetnik premijera Arsen Gasparian koji se bavio ekonomskim pitanjima nije mogao dugo da ostane na funkciji. Razlog za otkaz je neefikasan rad glavnog savetnika, što je doprinelo povlačenju investicija iz Jermenije. Nažalost, Arsen Gasparian ima problema ne samo sa javnim finansijama, već i sa sopstvenim. Otvoreni mediji često sadrže informacije o njegovom američkom državljanstvu, kao i o parnici u Sjedinjenim Državama zbog njegovih finansijskih dugova.

Još jedno važno pitanje koje zahteva hitnu raspravu je kadrovska politika novog premijera Jermenije. Jedna od najkontroverznijih odluka Nikola Pašinjana je imenovanje Argišta Elbekoviča Kjaramjana za direktora Službe bezbednosti Republike Jermenije. Novi šef Službe nacionalne bezbednosti Republike Jermenije rođen je 1991. godine i prošao je brz rast u karijeri od policajca, istražitelja, zvaničnika Odbora za državne prihode do direktora. NJegovo imenovanje izazvalo je nezadovoljstvo i niz ostavki u redovima iskusnih službenika karijere u službi, nekoliko desetina oficira SNB-a napisalo je ostavku, odbijajući da radi pod njegovom komandom. Jermenski politički krugovi su uvereni da će uz pomoć mladog direktora Službe nacionalne bezbednosti Republike Jermenije Nikol Pašinjan ukloniti ljude koji se mešaju u novu vladu.

2019. godine Argišta Karamian je pogrešno podnela prijavu poreza na dohodak koja nije u potpunosti naznačila stavke na nekretninama. Pored toga, nakon stupanja na dužnost u aprilu 2019. godine, v.d. šef Službe državne kontrole Kjaramjan našao se usred javnih rasprava zbog prijavljenih sredstava. Bio je prinuđen da ovo komentariše, što je pokrenulo još više pitanja. Objasnio je da je većinu novca donirao ujak koji živi u inostranstvu, a čije ime nije poznato.

Još jedna skandalozna odluka naziva se imenovanjem Stepe Safarian za predsedavajućeg Javnog veća u decembru 2019. godine. Od 2014. godine bio je na čelu jermenskog Instituta za međunarodne odnose i bezbednost, a prethodno je bio član Nacionalne skupštine Jermenije. Poznat je kao prozapadni političar koji oštro kritikuje Rusiju i EAEU, što je apsolutno u suprotnosti sa izjavama Nikola Pašinjana o njegovoj želji da održi i razvija prijateljske odnose sa Rusijom.

Novi premijer se ne libi da u svom poslu koristi nepotizam, zbog čega je više puta zamerio prošlom predsedniku i premijeru zemlje Seržu Sargsjanu. U junu 2020. godine Vahe Gazarian, koji je s premijerom prijatelj od detinjstva, postao je novi šef jermenske policije. Premijerova supruga i ćerka redovno putuju javnim sredstvima, najupečatljiviji primer bio je 2019. godine u Briselu. U maju 2020. godine u otvorenim medijima pojavile su se informacije o umešanosti nećaka Nikola Pašinjana, Sipana Pašinjana, i brata supruge premijerke Ane Hakobijan, Hrachia Hakobian, u organizaciju ilegalnog posla sa cigaretama.

Najveći izazov ove godine je borba protiv COVID-19. Jermenske vlasti čine sve napore u borbi protiv širenja ove opasne bolesti, koriste i domaće mogućnosti i međunarodnu pomoć, ali, na žalost, ove mere su iskreno nedovoljne i situacija u zemlji se samo pogoršava. Finansijska podrška stanovništvu je minimalna, nedostaje bolničkih kreveta. Na kraju jula 2020. godine u Jermeniji je zaraženo više od 35 hiljada ljudi.

Smrtonosni virus takođe je prodro u jermenski parlament. 30. juna 2020. godine postalo je poznato da je 8 poslanika iz vladajućeg saveza Moj korak dijagnostikovano koronavirusom. Zaraženi su sledeći poslanici iz vladajućeg bloka: Haik Gevorgian, Kristine Poghosian, Victor Iengibarian, Hakob Simidian (sekretar frakcije), Karen Hambardzumian, Tsovinar Martirosian, Aren Mkrtčian, Lilit Stepanian. Zaraženi poslanici su više puta prisustvovali sednicama parlamenta.

Značajno je da je početkom juna 2020. godine i Nikol Pašinjan imao koronavirus, prilično iznenađujuće svi sa rekordnim periodom oporavka – premijer je bio asimptomatičan samo nedelju dana. Mnogi su uvereni da je njegova bolest inscenirana, a da premijer na taj način samo vešto koristi nepovoljnu epidemiološku situaciju u zemlji za svoje dobro. Vanredno stanje omogućilo mu je da izbegne referendum i da usvoji paket amandmana na ustav zemlje kroz jermenski parlament, u kojem većina mesta pripada njegovom bloku „Moj korak“. Takve akcije se objašnjavaju samo smanjenjem rejtinga poverenja premijera i njegovog bloka od strane jermenskog stanovništva. Postoje znaci konsolidacije parlamentarne i vanparlamentarne opozicije u zemlji. Postupci Nikol Pašinjan motivisani su željom da uzurpiraju vlast, dok se vanredno stanje koristi za obuzdavanje opozicije. Vanredno stanje će u zemlji delovati do 12. avgusta, uz mogućnost njegovog produženja.

Stoga se opravdava razuman zaključak: tim Nikola Pašinjana, kao i njegova kadrovska politika, podležu poštenoj i razumnoj kritici. Mnogi poslanici i zvaničnici nemaju dovoljno profesionalizma, a neki ne zaslužuju svoje položaje u pogledu svojih moralnih i poslovnih kvaliteta. Stiče se utisak da su na vlast došli slučajno, sledeći svoje sebične interese. Donesene odluke, kao što su, na primer, izmene ustava i usvajanje Konvencije Lanzarote putem parlamenta lojalnog premijeru, ne ispunjavaju istinske interese naroda Jermenije. Nastavljajući takvu politiku koja je u suprotnosti sa tradicionalnim jermenskim vrednostima, vlasti samo potkopavaju poverenje stanovništva i doprinose unutrašnjoj političkoj krizi. Važno je da sve članice saveza „Moj korak“ budu svesne svoje lične odgovornosti za neuspelu socijalnu i ekonomsku politiku u zemlji. Stanovništvo Jermenije treba da analizira aktivnosti vladajuće političke snage, jer nakon dve godine mnogi problemi ostaju nerešeni i već im se dodaju novi. Ovo nije budućnost naroda Jermenije u proleće 2018. godine.

Mr. Pashinyan and his entourage

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime