NIKOLA SARKOZI NAHVALIO PUTINA: On je čovek koji drži do svoje reči, pažljivo sluša i veran je svojim prijateljima

0

Ruski predsednik Vladimir Putin dosledno drži do svoje reči, napisao je u svojim memoarima bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi.

„Lako je razgovarati sa njim. On pažljivo sluša, izuzetno je pristojan, dostupan, simpatičan, voli da se osmehne. Izuzetno je veran svojim prijateljima, kao i svojim ubeđenjima i može da promeni stav, ukoliko se u nešto uverio“, napisao je Sarkozi u knjizi uspomena „Burno vreme“.

Prema njegovim rečima, „pridobiti Putinovo poverenje je veoma važno i veoma teško, ali čim se to postigne, on postaje drugačiji sagovornik“.

Putin – čovek od reči

„Uvek održi svoju reč“, istakao je bivši predsednik Francuske, koji je više puta bio u prilici da vodi pregovore sa ruskim liderom i dodao da „Putin najviše ne voli dvostruke standarde, posebno u komunikaciji sa medijima“.

Autor knjige je objasnio da se u komunikaciji sa Putinom „ne sme ljubazno razgovarati oči u oči, a zatim kritikovati iza leđa“, kao i da neće uspeti ni pokušaj da se ruski predsednik primora na nešto. Istovremeno, kako kaže, Putin je spreman da prizna nesuglasice i ne uzima to za zlo.

„On odlično razume da postoje crvene linije koje ne možete prekoračiti, ako se, sa svoje strane, slažete sa time da i on ima granice koje neće preći“, rekao je autor.

Bivši francuski lider smatra da Putin ne veruje praznim obećanjima i da su za njega važna samo dela, „koja on ne zaboravlja, bilo da su dobra ili loša, naročito ako veruje da izdat“.

Prvi susret sa Putinom

On se osvrnuo i na dan kada se prvi put uživo sreo sa Putinom u nemačkom Hajligendamu, gde se odvijao samit G8, rekavši da „nisu podelili“ poslednju čokoladu.

Organizatori samita služili su goste čokoladom. Sarkozi je primetio da se slatkiš dopao i njemu i ruskom kolegi. U jednom trenutku na tanjiru je ostao samo jedan komadić čokolade, ka kojem su istovremeno pošle dve ruke – Sarkozijeva i Putinova.

„Bila je smešna situacija, svi su posmatrali manevar. Ni Putin, ni ja nismo rekli ni reči. Netremice smo gledali jedan drugog, pitajući se ko će se predati. A zatim smo odjednom prasnuli u smeh i rešili da ovde ne može biti gubitnika. Na kraju smo ostavili poslednji komadić i gurnuli tanjir u stranu“, napisano je u memoarima.

Sarkozi se priseća da se ruski predsednik „mnogo smejao“ zbog toga.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime