Novi plan Amerike za Kosovo, evo šta hoće sa Republikom Srpskom

0
Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

Američka vlada saopštila je da nova administracija u Vašingtonu u potpunosti podržava briselski dijalog Beograda i Prištine.

Američka administracija u potpunosti podržava briselski dijalog Prištine i Beograda, čiji je cilj sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do “uzajamnog priznanja”, saopštio Stejt department.

Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden i njegova administracija pritiskaće Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo, potvrđeno je u Stejt departmentu!

Američka vlada saopštila je da nova administracija u Vašingtonu u potpunosti podržava briselski dijalog Beograda i Prištine, čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, koji podrazumeva ‘uzajamno priznanje’!?! Ovim je i zvanično potvrđeno da će Srbija narednih godina trpeti ogromne pritiske da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Pomoć Rusije i Kine

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), Amerika će nastaviti da podržavaju ‘Kosovo’ i Srbiju u pregovorima.

– Kao što je predsednik Bajden rekao: Sveobuhvatno rešenje koje će dovesti do uzajamnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obe države i jačanja njihovih demokratskih institucija od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije. To bi poboljšalo bezbednost i prosperitet obe zemlje, unapredilo njihove težnje za članstvom u EU i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj cele Evrope, slobodne i mirne – navodi se u pisanoj izjavi pres-službe Stejt departmenta koja je dostavljena RSE.

Komentarišući ove navode, istoričar i analitičar Saša Adamović kaže da se u narednom periodu svakako očekuju pojačani pritisci na Srbiju.

– Treba uvek imati u vidu da krajnji cilj Bajdenove administracije jeste da od Srbije iznudi priznavanje nezavisnosti Kosova i ukidanje Republike Srpske, odnosno unitarizaciju BiH. Vašington će u tome imati podršku većeg dela EU. Zbog toga u narednom periodu očekujem pritiske na Srbiju. Ti pritisci će, s druge strane, samo ojačati položaj Rusije i Kine na Balkanu – ističe Adamović.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost naglašava da je ovde samo reč o kontinuitetu američke politike.

– Ovakav stav Vašingtona nije novost, niti bilo koga treba da čudi. Podsetiću da je Donald Tramp isto zahtevao od naših vlasti sve vreme svog predsednikovanja, dok je Ričard Grenel isključivao čak i bilo kakvu opciju podele ili pomeranja granica. Ipak, i pored svega moramo kako znamo i umemo da se izborimo za naše interese – upozorava Rajić.

Neće biti lako

Šef diplomatije Nikola Selaković ocenjuje da novo jedinstvo SAD i EU u vezi sa Zapadnim Balkanom znači da ćemo biti izloženi novim i pojačanim pritiscima.

– Postojalo je jedinstvo SAD i EU pre osam ili deset godina da je pitanje Kosova završeno i da Srbiji mora da se nametne obaveza da prizna kosovsku nezavisnost, separatizam i secesiju dela svoje teritorije. Srbija to, uprkos pritiscima, tada nije uradila… Važno je da vidimo i ko će biti okosnica buduće vlasti u Prištini, jer će to biti strana sa kojom će se voditi dijalog. U dosadašnjem dijalogu smo postigli značajne stvari za naš narod u borbi za zaštitu naših vitalnih interesa. Mi nikada nismo bili prepreka dijalogu, ali ucene i uslovljavanja ne mogu biti dijalog… – naglašava Selaković.

ALO, INFORMER

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime