NOVI POLICIJSKI ČAS JE REŠENJE ZA OBUZDAVANJE KORONE? Direktor Infektivne klinike ima jasan odgovor

0

Dva su načina kontrole: da postoji efikasan lek, a drugo je efikasna vakcina

U ovom trenutku nemoguće je dati tačnu prognozu koliko će situacija sa virusom korona da traje, izjavio je direktor Infektivne klinike prof. dr Goran Stevanović.

– Moramo da se spremimo na to da će ovo trajati dugo, najverovatnije na osnovu svega što smo videli, virus neće prirodno iščeznuti. Dva su načina kontrole: da postoji efikasan lek, a drugo je efikasna vakcina. To nije u naznaci za skoriju budućnost – istakao je direktor Infektivne klinike gostujući na Javnom sevisu.

– Moramo da naučimo da zdravstveni radnici moraju da se prilagode da će raditi sa njim – rekao je prof. Goran Stevanović.

Govoreći o eventualnom ponovnom uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa, direktor Infektivne dodaje da ponavljanje potpunog zatvaranja može da napravi problem jer nakon zatvaranja ljudi požele da izađu napolje i intenzivnije se druže.

– To praktično znači da treba primeniti mere kontole međusobne komunikacije. Ići na regionalni pristup, na to smo se i opredelili, da budu mere relaksirane, a da u regionima gde je transmisija intenzivna, mere budu čvršće. U narednom periodu ćemo imati različit stepen mera za različite regione i u zavisnost od kretanja broja obolelih i pozitivnih i kretanja virusa, oscilaciju mera i u tim regionima – najavio je Stevanović.

Espreso, RTS

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime