NOVI PREMIJER KOSOVA UPUTIO PORUKU: Sada je sve jasno

0

Ispred zgrade parlamenta okupljaju se građani, koji su protiv izbora Hotijeve vlade

U Prištini je počela sednica parlamenta o izboru nove kosovske vlade, a mandatar Avdulah Hoti, iz DSK, istakao je u ekspozeu da će jedan od prioriteta biti preuzimanje odgovornosti za dijalog s Beogradom u saradnji sa EU I SAD, zatim borba protiv epidemije korona virusa i ekonomski oporavak.

Hoti je rekao da će nova vlada preuzeti odgovornost za dijalog sa Beogradom i da će u tom procesu, kako je naveo, u potpunosti poštovati kosovski ustav.

Prema njegovim rečima, preneo je prištinski portal Ljajmi, konačni sporazum Beograda I Prištine biće zasnovan na “međusobnom priznanju i obezbediće Kosovu članstvo u UN”.

“Dijalog zahteva potpunu koordinaciju institucija, gde je uloga opozicije neizbežna. U dijalogu moramo biti svi zajedno. Zajedno moramo biti i u Skupštini Kosova koja će ratifikovati sporazum”, rekao je Hoti.

Dodao je da je uloga SAD I EU u nastavku dijaloga nezamenljiva.

“Održavanje i jačanje partnerstva sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom neophodno je za uspešno zaokruživanje dijaloga sa Srbijom”, rekao je Hoti.

Ispred zgrade parlamenta okupljaju se građani, koji su protiv izbora Hotijeve vlade.

Sednici ne predsedava predsednica parlamenta Vjosa Osmani, koja se ranije stavila na stranu odlazećeg premijera Aljbina Kurtija i njegovog pokreta Samoopredeljenje, čiji poslanici nisu prisutni u sali.

Sednici prisustvuju poslanici najuticajnije opozicione DPK Kadrija Veseljija, koji su ranije najavili da neće glasati za Hotijevu vladu.

Prisutni su i poslanici Srpske liste.

Lider Alijanse za budućnost Kosova, koalicionog partnera DSK u novoj vladi, i nekadašnji premijer Ramuš Haradinaj je pred početak sednice na svom Fejsbuk profilu pozvao poslanike da glasaju za novu vladu jer, kako je naveo, tako “glasaju za Kosovo”.

Novu vladu će činiti predstavnici koalicije DSK, ABK, NISME i stranaka manjina.

Za izbor nove vlade potrebna je prosta većina od ukupno 120 poslanika.

ESPRESO, AGENCIJE

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime