NOVO STRAVIČNO OTKRIĆE U SLUČAJU KOJI JE POTRESAO PRIŠTINU Devojčica (11) silovana duže od godinu dana?

0

Devojčica (11) koja je pretprela silovanje tokom juna i avgusta, bila je žrtva silovanja duće vremena, i to više od godinu dana, rekao je danas kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja.

On je na konferenciji održanoj danas rekao da je od načelnika Kosovskog policijskog inspektorata (PIK) zatražio da svi policijski službenici uključeni u ovaj slučaj, budu pozvani kao svedoci kako bi se razjasnilo šta se dogodilo.

Još počinilaca na slobodi?

On je rekao da odgovorne institucije nisu zaštitile žrtvu, ali je izrazio uverenje da će svi propusti biti identifikovani, a da oni koji su odgovorni, budu kažnjeni.

– Prve indicije ili informacije su da je ova maloletnica silovana više od godinu dana. Zahtev sam uputio direktno načelniku Policijskog inspektorata Kosova kako bi svi koji su uključeni u ovaj slučaj mogli biti pozvani kao svedoci, kako bi institucije Kosova i javnost bili na pravi način informisani o tome šta se desilo, šta su institucije preduzele i šta će preduzeti. Takođe i da se što pre izađe sa nalazima ovog izuzetno teškog slučaja. U ovaj slučaj uključeni su Tužilaštvo, Centri za socijalni rad, Policija ili Kosovska agencija za forenziku. Sve dosadašnje informacije nam govore o uzastopnim propustima nadležnih institucija da prvo zaštite ovu maloletnicu, a zatim da identifikuju šta se dogodilo, ali i da identifikuju počinioce koji, nažalost, još nisu svi uhapšeni – rekao je on, prenosi Kossev.

Dana 27. avgusta, pet osoba, od kojih su dve odrasle i tri maloletne osobe, navodno je seksualno zlostavljalo 11-godišnju devojčicu, kako se sumnja, u intervalu od sedam sati.

Slučaj je izazvao ogromne reakcije, ostavke zvaničnika i proteste širom regiona.

Kasnije je otkriveno da je ista devojčica silovana i bila žrtva trgovine i u junu ove godine.

A sada, prema Svećljinim rečima, postoje informacije da je ona silovana više od godinu dana.

Protesti zbog slučaja

Više stotina ljudi danas se ponovo okupilo ispred zgrade vlade u znak protesta zbog slučaja silovanja 11-godišnje devojčice u Prištini. Sa transparentima u rukama, demonstranti traže ostavke sudija i tužilaca umešanih u ovaj slučaj.

Organizatori protesta imaju i zahteve: Legalizaciju upotrebe i distribucije biber spreja za samoodbranu, razrešenje policijskih službenika nadležnih za slučaj silovanja maloletnice, formiranje specijalizovane jedinice policije za seksualno nasilje, sigurnost, pravdu i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja, kao i uvođenje predmeta seksualnog vaspitanja u škole, prenosi prištinski Kallxo.

Sa plakatima u rukama demonstranti traže ostavke sudija i tužilaca uključenih u ovaj slučaj.

Blic

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime