OBDUKCIJA UTVRDILA KAKO JE NAPADAČ PUCAO U RAŽNATOVIĆA: Užasni detalji ranjavanja Arkana, razneli mu glavu sa 3 metka

1

Željko Ražnatović Arkan (48) upucan je sa tri hica u glavu 15. januara 2000. u hotelu “Interkontinental“, a projektili su mu razorili mozak.

On je teško ranjen oko 17.10, a umro je na operacionom stolu Urgentnog centra u Beogradu sat i po nakon ranjavanja. Arkan je nakon ranjavanja primljen u 17.25 u Urgentni i pokušane su sve mere reanimacije, ali je u 18.45 konstatovana njegova smrt.

FOTO: EPA

– Reanimacija nije dala pozitivne rezultate, pa je u 18.45 konstatovana njegova smrt. Obdukcionim nalazom utvrđeno je da je smrt nastupila usled oštećenja za život važnih moždanih centara. Imao je prostrelnu ranu desnog slepoočnog i zaušnog dela, koja se kanalom zdesna ulevo nastavlja kroz kosti krova lobanje i mozga, a završava se sa izlaznom ranom u predelu levog oka. Drugu prostrelinu glave nanesenu projektilom iz ručnog vatrenog oružja s ulaznom ranom u desnoj polovini temenog dela, koja prolazi kroz kosti lobanje i mozga završava u levom predušnom predelu. Treću prostrelinu imao je na spoljašnjem kraju desne obrve koja se nastavljala kroz meko tkivo tela i kosti desne polovine lica i zahvatila desnu polovinu gornje usne završavajući se površno, zahvatajući donju usnu na mestu izlaska projektila iz usne duplje – utvrđeno je obdukcionim nalazom.

Obdukcijom je utvrđeno da su sve tri rane bile prostrelne, nanesene jedna za drugom u kratkom periodu, tako da se redosled njihovog nanošenja ne može sa sigurnošću utvrditi.

– Prilikom zadobijanja povreda, on je desnom stranom glave bio okrenut ka cevi oružja iz kojeg su ispaljeni kritični projektili na odstojanju koje nije bilo veće od 80 centimetara, pri čemu je Ražnatović bio u sedećem položaju, a napadač u stojećem – piše u medicinskoj dokumentaciji.

Sud je utvrdio da je bivši policajac Dobrosav Gavrić (43), zvani Duki, bio direktni izvršilac zločina i da je samo on pucao u Ražnatovića i njegove prijatelje Milenka Mandića Mandu (44) i Dragana Garića Garu (47).

Na licu mesta ubistva nađeno je 18 čaura. Veštačenjem je utvrđeno da su projektili nađeni na licu mesta ispaljeni iz dva vatrena oružja, i to iz jednog 11 projektila, a iz drugog sedam. U presudi se navodi da je naknadnim pregledom lica mesta pronađen projektil kalibra devet milimetara ispaljen iz pištolja CZ 99, odnosno iz pištolja koji je pripadao Zvonku Mateoviću, Arkanovom telohranitelju. Drugi projektil, kako je navedeno, nije bio podoban za veštačenje.

Sud je poklonio veru nalazu balističara Milana Kunjadića i prof. dr Branimira Aleksandrića. Zaključeno je da su u Arkana i prijatelje hici ispaljeni sa istog mesta, iz jednog istog pištolja CZ 99, kalibra devet milimetara, kao i da je pucao jedan napadač.

Veštaci nisu mogli pouzdano da zaključe da li je najpre pucano u Arkana ili Mandića, a potom u Garića, ali je velika verovatnoća da je najpre pucano u Arkana ili Mandića

1 komentar

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime