OBELODANJENA DOKUMENTA OTKRILA DUGO ČUVANU TAJNU! Patrijarh Kiril bio je agent KGB-a?

0

Švajcarske novine „Sonntagszeitung“ i „Le Matin Dimanche“ proučavale su deklasifikovane arhive i navodno otkrile da je patrijarh Kiril (Vladimir Gundjajev), poglavar Ruske pravoslavne crkve, špijunirao za KGB u Ženevi 1970-ih godina pod imenom Mihajlov.

Godine 1971. 24-godišnji Gundjajev dobio je dopuštenje da se preseli u Ženevu kako bi predstavljao Rusku pravoslavnu crkvu u Svetskom veću crkava. Izveštaji pohranjeni u saveznim arhivima koje je proučavao „Sonntagszeitung“ navodno potvrđuju da je mladi sveštenik radio za KGB.

Gundjajevljev dosije ima 37 zapisa između jula 1969. i februara 1989. godine, od kojih se većina odnosi samo na njegove zahteve za vizu i ulazak u Švajcarsku. Postoje dva zapisa u kojima se navodi da je sveštenik stavljen na popis sovetskih činovnika „protiv kojih su preduzete mere“. Nije jasno koje su mere primenjene.

„Rečeno nam je: čuvajte se tih sveštenika jer su oni agenti KGB-a. Uvek sam u razgovorima s Kirilom imao osećaj da traži informacije. Bio je vrlo ljubazan, ali je postavljao mnogo pitanja o egzilu i članovima sveštenstva“, rekao je anonimni izvor za švajcarske novine.

„KGB je želeo da utiče na Svetsko veće crkava 1970-ih i 1980-ih kako bi prestalo kritiovati ograničenja verskih sloboda u Sovjetskom Savezu i umesto toga kaznio SAD i njegove saveznike“, napisao je u svojoj knjizi nemački teolog Gerhard Besier.

Švajcarski mediji primećuju da Gundjajevljev nećak trenutno služi kao glavni sveštenik crkve u Ženevi. Rekao je za !Sonntagszeitung“ da njegov ujak verovatno nije bio agent, nego da je stavljen „pod strogi nadzor KGB-a“.

Patrijarh Kiril i Ruska pravoslavna crkva odbili su zahteve švajcarskih medija da komentarišu ovu istragu. Svetsko veće crkava izjavilo je za „Sonntagszeitung“ da nema informacija o ovom pitanju.

Patrijarh Kiril još poseduje vilu u švajcarskim planinama koju ima otkako je služio u Ženevi. Imanje mu je poklonila Švajcarska. Takođe, u februaru 2020. Open Media otkrila je da Gundjajev ima švajcarski sat s dijamantnim kućištem.

Izvor: ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime