Objedinjuju se interesi, Nemačka vodi čitavu stvar oko Kosova u saradnji sa Amerikom, ali nailaze na moćnu prepreku

0
Kosovo i Metohija, Srbija, Foto: Shutterstock

Milivojević je istakao da ni Dejtonski mirovni sporazum nije moguće srušiti tek tako

Očekuje nas pritisak da se prizna Kosovo i federalizuje BiH, ali ne zbog proširenja EU, već zbog geopolitičkih interesa zapadne alijanse, ocenio je danas bivši srpski diplomata Zoran Milivojević.

„Priznanje Kosova i federalizacija Bosne je cilj Bajdenove administracije koja ta pitanja želi da reši što pre i na način koji ogvora zapadnim intersima. Ono što će doneti dinamiku i promeniti stanje u odnosu na Trampovu administraciju to je približavanje Vašingtona i Brisela i Berlina, i davanje zelenog svetla da EU, odnosno Nemačka tu stvar vodi uz punu asistenciju Amerike i na liniji objedinjenog interesa, jer se time rešava i uticaj Rusije i Kine na ovim prostorima“, ocenio je Milivojević.

Dodao je da Srbiju očekuje pritisak sa Zapada pod kojim je više od 20 godina, ali uz drugačiju dinamiku.

Stvari su se promenile na svetskoj sceni i to neće moći da se reši „preko kolena“ kako neko zamišlja, rekao je Milivojević.

„Problem je u tome što su se stvari promenile, što niti je Srbija ista, niti je svet isti, niti je to moguće rešiti preko kolena. Prema tome, bez obzira na pritisak, jedini model je diplomatija, političko rešenje koje uvažava srpski interes, i ako je neko zainteresovan za mir i stabilnost na ovim prostirima mora to da uvaži nove realnosti“, ocenio je Milivojević.

Milivojević je istakao da ni Dejtonski mirovni sporazum nije moguće srušiti tek tako.

„To je ozbiljan međunarodni dokument, i samo izvorni Dejton garantuje mir i stabilnost i povoljan politički ambijent. To je veoma važno, jer smo daleko od proširenja EU. Prema tome, ovde je jasno da je pritisak u funkciji geopolitičkih interesa zapadne alijanske, a ne zato što su evrointegaracije u prvom planu ili nešto što bi išlo nama u korist“, zaključio je Milivojević.

On je naglasio da Srbija treba da radi isto što i dosad, odnosno da ne menja politiku insistiranja na diplomatskom rešenju koje bi poštovalo naše interese.

Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime