OD KUMOVOG CINKARENJA PREKO “NE PITAJTE ME ZA PRVI MILION” DO 9 GODINA ROBIJE! Kako je teklo suđenje Darku ŠARIĆU

0

Darko Šarić (50) osuđen za pranje novca od kokaina. Sud mu, pored toga, oduzeo firme, hotele, zemljišta, kao i tri stana u Beogradu, koje je, kako se veruje, stekao prodajom droge

Darko Šarić (50) iz Pljevalja osuđen je prvostepeno u Specijalnom sudu u Beogradu na devet godina zatvora zbog pranja 22 miliona evra, stečenih krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike. Pored toga, sud mu je oduzeo još jedan deo imovine, vredan više miliona evra!

Šarićevi saradnici, njih 12, osuđeni su na kazne od dve do sedam godina zatvora. Jedna žena je oslobođena, dok su protiv još dvojice odbijene optužbe zbog zastarelosti (pogledati okvir). Prvookrivljeni Šarić, koji je do sada prisustvovao svim suđenjima, odbio je u petak da dođe iz Okružnog zatvora na izricanje presude, na šta po zakonu ima pravo.

Maratonski postupak

Predsedavajući sudija Siniša Petrović istakao je u obrazloženju presude da je dokazano da je kontroverzni Pljevljak organizovao grupu koja je od 2008. do 2010. ubacivala novac od droge u legalne tokove u Srbiji.

– Za pranje novca mu je izrečena kazna od sedam godina, a za podstrekavanje drugih na to, još četiri godine. Sud mu je tako izrekao jedinstvenu kaznu od devet godina zatvora – objavio je sudija Petrović odluku suda.

____________________________________________________________________________________________

Saradnicima ukupno 39 godina robije

Nekadašnji Šarićev advokat Radovan Štrbac osuđen je na sedam godina zatvora, Nebojša Jestrović na pet godina, dok su na po četiri godine osuđeni Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić, Marinko Vučetić, Bojan Stanojković i Boban Stoiljković.
Na po tri godine zatvora osuđeni su Arguš Erdinc i Marko Dabović, a po dve godine su dobili Goran Bogdanović i Stevica Kostić. Supruga advokata Štrpca Dubravka Štrbac oslobođena je optužbi, kao i Nemanja Krstajić, dok su protiv Nebojše Spasića i Dušana Kovačevića optužbe zastarele. Protiv optuženog Andrije Krlovića 8. jula je razdvojen postupak zbog bolesti.

_____________________________________________________________________________________________

Tužilaštvo je još u avgustu 2010. optužilo Šarića za pranje kokainskog novca, a suđenje je krenulo naredne godine. On je, prema optužnici, organizovao kriminalnu grupu koju su činili advokati i ekonomisti, sa zadatkom da operu milione evra koje je zaradio prodajom kokaina.

Njegov “prljav” novac, kako se tvrdi, saradnici su ubacivali u privredu Srbije kupovinom hotela, državnih poljoprivrednih preduzeća i placeva po Vojvodini i na jugu naše zemlje. Korišćeni su posrednici u kupovinama, a novac su u banke uplaćivali u manjim iznosima, da ne bi privlačili pažnju državnih organa.

Inače, najveći deo imovine Šariću je privremeno zaplenjen još pre 10 godina. Međutim, odlukom suda juče mu je oduzeto još i vlasništvo u preduzećima “Mladi borac” iz Sonte, “Jedinstvu” iz Gajdobre, “Mitrosremu” iz Sremske Mitrovice, kao i u hotelima “Putnik” i “Vojvodina” iz Novog Sada. Takođe, oduzete su mu i firme “Bratstvo” iz Preševa, “Danzo invest” iz Beograda i “AMC Zvezda” iz Pančeva, kao i tri stana u Beogradu, na uglu Juhorske i Danteove ulice.

Šarić je polovinom jula u završnoj reči istakao da je dokazao poreklo svog novca, a da je “tužilac lažov”.

____________________________________________________________________________________________

Oduzete firme, hoteli i stanovi:

* “Mladi borac” iz Sonte
* “Jedinstvo” iz Gajdobre
* “Mitrosrem” iz Sremske Mitrovice
* “Danzo invest” iz Beograda
* “AMC Zvezda” iz Pančeva
* Hoteli “Putnik” i “Vojvodina” u Novom Sadu
* “Bratstvo” iz Preševa
* Tri stana na uglu Juhorske i Danteove ulice u Beogradu

____________________________________________________________________________________________

– Svako kaže: “Ne pitajte me za prvi milion”, a ja kažem: “Pitajte me za prvih 27 miliona koje sam dobio od nemačke kompanije VAC posle prodaje firme ‘Štampa sistem'”. Svoj novac mogu da dam kome hoću i kako hoću, kakve to veze ima sa pranjem novca? Neverovatno je kako tužilac laže o stvarima koje su lako proverljive. Osim toga, veštaci su utvrdili da su svi optuženi ukupno imali više od 57 miliona evra legalnog novca.

Ocinkario ga kum

Naposletku je rekao da je protiv njega deset godina vođena hajka, te da mu je još 2010. oduzet i rasprodat veliki deo imovine, i to pre nego što je suđenje i zakazano. Zatražio je od sudija da ga oslobode, kao i ostale optužene.

Podsetimo, Darko se u pritvoru nalazi od 18. marta 2014. godine, kada se predao srpskim vlastima posle višegodišnjeg bekstva.

Do danas još nije stavljena tačka na postupak u kojem mu se sudi zbog šverca 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike. U decembru 2018. prvostepeno je osuđen na 15 godina zatvora i sada se čeka odluka Apelacionog suda po žalbama. Ključni svedok tužilaštva u tom procesu je Šarićev kum Nebojša Joksović, koji je priznao da je naređenja primao direktno od njega.

espreso.rs/informer.rs

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime