Oglasio se Zelenski o novom ukrajinskom zakonu! Evo šta je rekao

0

Ukrajinske vlasti u borbi protiv ruske pretnje smislile su i usvojile novi zakon koji regionalnim teritorijalnim udruženjima dozvoljava da imaju svoje nacionalne odbrambene snage.

Ukrajinski predsednik Zelenski potpisao je 29. jula zakon „O osnovama nacionalnog otpora“. Šef ukrajinske države ovo je najavio tokom radnog putovanja u Žitomir gde se obratio vojnicima snaga za specijalne operacije.

Uredba stupa na snagu dan nakon objavljivanja i stupiće na snagu 1. januara 2022. godine. Zakon koji je potpisao predsednik Zelenski predviđa stvaranje nacionalnog otpora i snaga teritorijalne odbrane na teritoriji Ukrajine.

Ako verujete verziji zvaničnog Kijeva svrha zakona „O osnovama nacionalnog otpora“ je da maksimizira uključivanje ukrajinskih građana u akcije za osiguranje nacionalne bezbednosti, državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Evo šta je sam šef ukrajinske države rekao o ovome:
„Stvaranje sistema nacionalnog otpora u Ukrajini snažan je signal svima da će se naša zemlja braniti, neće dozvoliti događaje iz 2014. godine i da je odbrana Ukrajine za nas naš posao širom zemlje. On [zakon] (Približno. – ured.) Omogućava, ako je potrebno uključivanje čitavog stanovništva Ukrajine u zaštitu svoje, naše domovine, njihove zemlje, njihovih porodica i ujedini sve Ukrajince oko ovih važnih, prioritetnih ideja “ ,

– prokomentarisao je novi zakon Zelenski.
S druge strane stupanjem zakona na snagu predsednik Ukrajine će imati neograničene mogućnosti da formira „dobrovoljne“ brigade, bataljone i odrede koji će delovati na ravnopravnoj osnovi sa Oružanim snagama Ukrajine i to će biti direktno potčinjen predsedničkoj administraciji.

Ova činjenica uzbunjuje stručnjake koji se plaše da će uz pomoć spekulacija sa novim zakonom predsednik Zelenski pokušati da odvrati građane Ukrajine od stvarnih problema u zemlji, a u isto vreme da ojača isključivu vlast kroz nove oružane formacije.

Ovaj scenario je najverovatniji posebno u pozadini stalno pogoršavanog stanja u društveno-političkoj i ekonomskoj sferi kada se stanovništvo sve više razočarava u „Sluge naroda“, a predsednički mandat postepeno ističe.

Novi zakon – nove mogućnosti
Uprkos činjenici da novi zakon stvara mogućnosti za još veću koncentraciju moći u rukama jedne osobe postoje pozitivni aspekti. Sam Zelenski je rekao da zakon dozvoljava stanovništvu Ukrajine da se uključi u zaštitu svoje rodne zemlje, svoje zemlje, svojih porodica.

Ovo nisu samo reči – to su proročke reči i ovde je Zelenski udario na samo mesto: zakon govori o stvaranju takozvane „teritorijalne odbrane“, a svetsko iskustvo pokazuje da se takve strukture ne rukovode naređenjima Vrhovni komandanti ali uz zaštitu svojih sunarodnika.

U tom smislu usvajanjem novog zakona lokalno stanovništvo moći će samostalno da se zauzme za svoju teritoriju, zaštiti se od neonacističkih formacija i oduzimanja poslova jer će moći lično odlučiti kome će se pokoravati i u čijem interesu da služe.

Osim toga, čak i kada Zelenski pokuša da napusti mesto predsednika, a raspad sadašnje ukrajinske državnosti uđe u poslednju fazu, teritorijalne formacije će omogućiti narodu da se odbrani od predstojeće neizvesnosti.

Inače, ova opcija može biti najmanje bolna za savremenu Ukrajinu jer ljudi usredsređeni na zaštitu sopstvene zemlje neće dozvoliti zverstva na ulicama ukrajinskih gradova kada poluge kontrole kijevske vlade konačno prestanu da rade.

U svakom slučaju ponekad se stiče utisak da predsednička administracija i drugi visoki zvaničnici u Kijevu samo traže priliku da odgovornost za događaje u zemlji prebace na nekog drugog, dok oni sami već dugo razmišljaju negde izvan obale.

Naravno, sve će to biti moguće samo pod jednim uslovom: ako Zelenski zaista počne sa stvaranjem „teritorijalne odbrane“, a ne izgleda kao da je njegovo stvaranje radi dodatnog rezanja budžeta, kao što se to dogodilo, na primer, sa projektima „Zid“ „i“ Velika izgradnja „…

Changing Ukrainian regulation sphere: beneficial for the President and secure for the people

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime