ONI MESEČNO ZARADE VIŠE OD 2.000 EVRA: Pogledajte kojih 10 poslova su NAJPLAĆENIJI u Srbiji

0
Foto: Screenshot Youtube

Republički zavod za statistiku objavio je najnoviji izveštaj o prosečnim platama.

Programeri, piloti, zaposleni u eksploataciji sirove nafte i gasa već neko vreme su na vrhu liste najplaćenijih zanimanja kod nas. Baviti se nekim od navedenih zanimanja danas je definitivno dobar izbor.

Prema zvaničnim podacima njihove plate su daleko veće od onih prosečnih u Srbiji, a evo koja još zanimanja su na listi najplaćenijih u Srbiji.

Republički zavod za statistiku objavio je najnoviji izveštaj o prosečnim platama. Situacija nije mnogo promenjena u odnosu na prethodne mesece, ali jeste u odnosu na prethodne godina. Vreme je jednostavno iznedrilo nova zanimanja, a ovo su top 10 najplaćenijih poslova prema najnovijim zvaničnim podacima.

Programeri

Zaposleni u oblasti informisanja i komunikacija oduvek su bili dobro plaćeni. Prosečna zarada u ovoj oblasti daleko je veća od ostalih i iznosi 197.991 dinara. Najplaćenije zanimanje u okviru oblasti informisanja i komunikacija jeste računarsko programiranje, zarada zaposlenih u ovom sektoru iznosi 256.319 dinara, što je daleko najplaćenije zanimanje u Srbiji. Treba napomenuti i da je to prosečna zarada, a da su pojedinačne i daleko veće i preko 5.000 evra.

Avio-saobraćaj

Posao pilota takođe je jedan od najplaćenijih poslova u Srbiji, ali i u svetu. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, plata pilota iznosila je 174.712 dinara, što ovo zanimanje svrstava među drugo najplaćenije u Srbiji.

Naučno istraživanje i razvoj

Odmah iza pilota treći najplaćeniji na našoj listi su zaposleni koji se bave naučnim istraživanjem i razvojem. Njihova mesečna zarada prema poslednjim dostupnim podacima iznosi 171.758 dinara.

Kinematografska i televizijska industrija

Još jedno od najviše plaćenih zanimanja pripada takođe oblasti informisanja i komunikacije. Zaposleni u kinematografskoj i televizijskoj industriji zarađuju 146. 606 dinara mesečno, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Savetovanje u vezi sa upravljanjem

Peto najplaćenije zanimanje na listi je takođe iz oblasti stručne, naučne i tehničke delatnosti. Zaposleni koje se bave upravljačkim delatnostima odnosno savetovanjem u vezi sa upravljanjem mesečno zarađuju 137.766 dinara.

Finansijske usluge

Dobro plaćeni su poslovi iz oblasti finansijske delatnosti i delatnosti osiguranja. Najplaćenije zanimanje i ujedno šesto na našoj listi jeste zanimanje onih koji pružaju finasijske usluge. Njihova prosečna zarada prema poslednjim podacima je 132.168 dinara.

Proizvodnja duvanskih proizvoda

Poslovi iz oblasti prerađivačke industrije uvek su se dobro kotirali na listama najplaćenijih. Iz ove oblasti najplaćeniji posao, i treći nanašoj listi, jeste proizvodnja duvanskih proizvoda. Plata onih koji izabrali ovo zanimanje iznosi 119.901 dinara, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa

Još jeddno od plaćenijih zanimanje na našoj listi pripada oblasti rudarstva. Zaposleni koji se bave eksploatacijom sirove nafte i prirodnog gasa za svoj posao plaćeni su 118.157. dinara. Takođe, ovo je još jedno od zanimanja za koje važi da je dobro plaćeno već godinama.

Proizvodnja koksa i derivata nafte

Još jedno zanimanje iz prerađivačke industrije, osim proizvodnje duvanskih proizvoda spada već dugo na listu najplaćenih. Zaposleni koji se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte mesečno zarade i do 109.767 dinara.

Reklamiranje i istraživanje tržišta

Još jedno zanimanje koje spada među najunosnije u Srbije pripada oblasti stručne, naučne i tehnološke delatnosti reklamiranja i istraživanja tržišta. Najplaćenije zanimanje u ovoj oblasti i ujedno i poslednje na spisku je reklamiranje i istraživanje tržišta, zarada zaposlenih u ovom sektoru iznosi 103.206 dinara.

Izvor: Espreso, BlicBiznis

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime