OPELJEŠEN EVROPSKI PARLAMENT: Lopovi iskoristili koronu i poslanicima ukrali kompjutere i tablete

0

Najmanje 50 kompjutera, tableta i drugih uređaja ukradeno je poslanicima u Evropskom parlamentu dok je trajala kriza nastala zbog pandemije korona virusa.

Većina pljački dogodila se kada je zgrada EP bila prazna, što su iskoristili lopovi da provale bezbednosne ormariće u kancelarijama poslanika i odnesu dragocenosti.

Nemački poslanik Niko Zemsrot, kome su ukradena dva laptopa, rekao je da je razočaran nedostatkom odgovornosti bezbednosne službe Evropskog parlamenta.

“Ovo je ogroman skandal, ne znam zašto svi ćute. Prilično smo sigurni da su provalnici pretresli sve naše stvari, jer je izgledalo prilično neuredno”, rekao je Zemsrot i dodao da je primio izveštaj da je između 40 i 100 poslanika pokradeno”.

On je ostale poslanike upozorio na lopove u grupnom mejlu koji je poslao u ponedeljak, a na Jutjub kanalu je objavio video u kome se vidi kako su lopovi provalili fioku, pre nego što su uz pomoć ključa otvorili bezbednosni ormarić sa kompjuterima.

Dodao je i da obezbeđenje EP nije upozorilo poslanike o krađama.

Predsednik EP Dejvid Sasoli još u martu je predstavio stroge mere kojima se brani pristup spoljnim posetiocima i ohrabrio poslanike i osoblje da rade iz svojih matičnih zemalja preventive radi, zbog sprečavanja širenja korona virusa.

Sve do maja, parlament je ostao pretežno prazan.

Portparol EP rekao je da je ta institucija obaveštena o krađama u aprilu i da je tada povećan broj bezbednosnih agenata koji kontrolišu kancelarije, dok su drugi agenti kontrolisali pristup zgradi.

Obezbeđenje EP pokrenulo je istragu zajedno sa zvaničnicima Belgije, a za sada nije poznat konačan broj žrtava krađe, ali se smatra da se kreće oko 50.

Italijanski evroposlanik iz redova Lige Masimo Kazanova napisao je na svom Fejsbuku da je podneo žalbu Parlamentu, nakon što su “fini nepoznati ljudi” provalili u njegovu kancelariju i polomili bravu na njegovom ormariću “tražeći ko zna šta”.

On je rekao da mu ništa nije ukradeno, ali da će proveriti da li su mu odneti neki dokumenti.

Kurir.rs/Tanjug

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime