OPSADA MARIUPOLJA Prekretnica rata u Ukrajini

0

Opkoljavanjem Mariupolja ruska vojska obezbedila je kopnenu vezu između Krima i samoproglašenih republika u Donbasu.

Gradonačelnik ukrajinskog grada Mariupolja Vadim Bojčenko izjavio je danas da je taj južni lučki grad pod konstantnim granatiranjem u kojem su ubijeni civili i uništena infrastruktura.

„Imamo oštecćenu civilnu infrastrukturu – škole, kuće. Ima mnogo povređenih. Ima poginulih žena i dece“, izjavio je gradonačelnik Bojčenko u direktnom prenosu na jednoj ukrajinskoj televiziji, a navodi agencija Rojters.

On je rekao da su stambeni kvartovi granatirani pet dana.

„Gađaju nas artiljerijom, bombarduju nas iz borbenih vozila i gađaju nas iz vazduha”, izjavio je on.

Prethodno je portparol Narodne milicije samoproglašene Donjecke narodne republike Eduard Basurin izjavio da će Mariupolj danas biti potpuno opkoljen.

Basurin je za TV Rusija 24 rekao da je potrebno je stvoriti humanitarni koridor oko grada da bi civili mogli da ga napuste, prenosi TAS S.

Agencija Rojters navodi da najveći ukrajinski proizvođač čelika “Metinvest BV” ima većinu svojih pogona u Mariupolju gde je obustavio proizvodnju.

Opkoljavanjem Mariupolja ruska vojska obezbedila je kopnenu vezu između Krima i samoproglašenih republika u Donbasu što može predstavljati svojevrsnu prekretnicu rata u Ukrajini.
Mariupolje je, takođe, strateški važan grad i luka na Azovskom moru.

ALO

Ostavi utisak

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas unesite ime